A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Szlovákia déli, magyarok lakta 16 járásában 61 ezerrel csökkent a magyarság száma. Ez 11,9 százalékos csökkenés volt.  A visszaesés mind a három nagy régióban megközelítően ugyanolyan volt. Nyugat-Szlovákiában 11,6-, Közép-Szlovákiában 12,7-, míg Kelet-Szlovákiában 12,5 % – os.  Sajnos, a legriasztóbb helyzet Kassán alakult ki, ugyanis itt arányaiban a legnagyobb, közel 30 %-os csökkenés volt!  2011-ben a négy kassai járásban összesen csak 6 832 magyar lakott, ami a lakosság 2,65 %-nak felelt meg. Soha ilyen alacsony még nem volt a város magyarságának arányszáma.

E szomorú állapotot valamelyest azért árnyalhatja az a népszámlálási jelenség, mely szerint Kassán viszonylag nagy volt a nemzetiségét be nem vallók aránya, közel 20 %-ék. Hogy ennek mi lehetett az oka, ezt azóta sem firtatta senki, és szakmai felméréssel sem próbálták a jelenség okait feltárni.

A magyarság számarányának változása szempontjából az utóbbi bő fél évtized alatt Kassán a helyzet félő, hogy tovább romlott. A Kassai Magyarok Fórumának elnöksége ezért úgy érzi, itt az ideje, hogy mélyebben is megvizsgálják a történések okait, s ezért a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának a Nemzetiségi Kultúrák 2017 Alapprogramjának támogatásával egy anonim kérdőíves felmérést hajtanak végre arról, hogy Kassán hol, mikor, milyen gyakran beszélünk magyarul.

Amint azt a portálunknak Köteles Szabolcs, a KMF elnökségi tagja, a felmérés főkoordinátora elmondta, ennek az anonim kérdőíves felmérésnek a segítségével elsősorban a különleges helyzetbe került kassai magyarság nyelvhasználati szokásait, gyakorlatát szeretnék valósághűen felmérni.  Megtudni azt, hogy milyen gyakran beszélnek magyarul, hol van erre lehetőségük, milyen problémáik adódtak, / adódnak/ nyelvhasználatukból, hogyan lehetne esetleg ezen javítani.

Fontos lenne ezért, ha az anonim kérdőívet minél többen kitöltenék.

Ennek nyomtatott formáját két helyen:

A Csemadok Kovács u. 38. szám alatti székházában
A Rovás Kme
ťova u. 34. szám alatti épületében
kapják meg, és a kitöltés után  itt dobhatják be a kijelölt gyűjtődobozba.

Természetesen online formában is elérhető, kitölthető és leadható a kérdőív:
Facebook.com/kassaimagyarok

A kérdőívet bárki névtelenül kitöltheti, aki kassai lakos, aki legalább 1 évet élt, dolgozott vagy tanult Kassán.
A felmérés 2017. március 6-tól április 26-ig tart.

Szaszák Gy.