A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola az idén ünnepelte az intézményben működő művészképzés 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból 2017. február 23-24-én az iskola ismét megnyitotta kapuit, és nyitott nap keretében várta az érdeklődő vidéki diákokat, szülőket, tanárokat és iskolabarátokat nagyszabású rendezvényére – a MÁR a Rajz Is 10 –re. A rendezvény célja az iskola népszerűsítése és az ott folyó oktató- nevelő munka ismertetése volt az érdeklődő diákok és Kassa magyar közössége számára.

A két napot felöltő rendezvénysorozat izgalmas és színes programokkal kecsegtetett. Csütörtökön az érdeklődők interaktív foglalkozásokon vehettek részt a tudomány és a művészet berkeiben.

SOK (koló) FIZIKA címen csakugyan meglepő, sőt megrázó kísérletekre került sor a fizika teremben Diószeghy Árpád tanár irányításával. Gaboda László bemutatta a saját készítésű Tesla-transzformátort, ami vezeték nélkül képes működtetni egy fénycsövet, illetve csodálatos fénycsóvát kelt a közönséges a csodálatos izzólámpa búrájában. Oltman Tamás és Lukács Zsófi az áramló levegő segítségével bűvölte a pinpong labdát, Fáber Benedek az ütköző labdák segítségével az energia megmaradási elvének furcsa következményeit mutatta be. Berta Fanni egy rejtjeles szöveg olvastatásával, Sütő Frederika pedig egy kínai játékkal foglalkoztatta a látogatókat.

A kémia szekció a LÁTVÁNYOS KÉMIA ÓRÁN Miko István tanár vezetésével mulatságos kísérletekkel kápráztatta el a látogatókat, amelyből kiderült, hogy a vegytan nemcsak sziporkázóan elmés, hanem bizarrul szórakoztató is tud lenni. Az elképesztő laborkísérletekben, melyek az Elefántfogkrém készítés, Tábortűz és az Exotikus tűz nevet kapták- főleg fénnyel és tűzzel dolgoztak a segédtanárjelölt diákok – Horňak Liliana, Homolya Krisztina, Kovács Kristóf, Máriassy Laura, Magyar Kitti, Tárczy Péter, akik nagyon ügyes és rátermett asszisztenseknek bizonyultak.

NÉZD-ÉLVEZD-JÁTSSZ! címmel invitálta a vendégeket a 20 éves KGSZT színtársulata interaktív foglalkozásaira. Bodon Andrea tanár irányításávala tehetséges diákok – Antal Réka, Bodnár Attila, Bányácski Alexandra, Simkó Csaba, Troško Zsófia, Jakab Zsófia, Lajos Péter, Nagy Andrea, Görög László, Grešo Noémi, és Orosz Ágnes szituációs játékokkal, megzenésített versekkel szórakoztatták a látogatókat, melyekbe a vendégek is örömmel bekapcsolódtak.

A KGSzT bemutató foglalkozásai után TÁNCHÁZ volt, amit a sokoldalú Kristóf Bálint vezetett. Közreműködött Vajner Bettina, Nagy Andrea és  Kupec Zsolt.

„ Felvidék, én így szeretlek!…avagy a kröplitől a fánkig” címet viselte  a további foglalkozás, amely a magyar nyelv, történelem és földrajz tantárgyak keretében szerzett tudást igényelt az 5 fordulós játék során. Egy vaktérkép nyújtott támpontot az első feladat megoldásához. A térképen a Kárpát –medence egyes tájegységei tűntek fel. A diákok rövid történelmi, irodalmi, földrajzi információkat kaptak, ez alapján beazonosították a várost, települést, majd elhelyezték a vaktérképen. Ezt követték azok a feladatok, amelyekben régi űr-, súly-, hosszmértékegységeket kellett a mai megfelelőjükkel párosítani, majd tájszavak csoportosítása következett, mint pld. a pampuska, herőce, pukkancs, puffancs, fánk, sulyok, kötény, szakajtó, kendő, rajboló. Visszacsatolásként az előző négy forduló információiból kaptak a látogatók villámkérdéseket. Az izgalom növelésére egy körbe adott ketyegő bomba jelezte azt az időt, amely rendelkezésre állt a kérdések megválaszolásához. A játék kitalálói és megvalósítói: Spišák Veronika, Fedor Erika, Ádám Anikó, Lázár Csilla tanárok voltak. A foglalkozásokat Švajko Annabella, Tóth Kata, Hencz Viktória, Jóna Tünde, Bűti Alexandra, Hrčka Alexandra és Richtarčík Fanni diákok vezették.

A művész szaktantermekben a képzőművészeti tagozaton folyó alkotómunka átfogó bemutatására LÁTVÁNYOS KÓR címmel került sor. Cselényi Árpád tanár vezetésével a grafika, a festészet, a nyomtatás és a filmezés alapfogalmait nem csak az elméletben, hanem a gyakorlatban is tisztázták az érdeklődők előtt. Az egyes foglalkozásokat Tóth Flórián, Ténai Krisztina, Makši Attila, Szilágyi Gabriella, Krajnyik Fanni, Kulik Rebeka, Pobori Alexandra és Weszelovszky Boglárka vezették.

A csütörtöki nap csúcspontja a Kaszárnya Kultúrparkban megtartott képzőművészeti kiállítás volt, ahol a 10 év alatt végzett diákok prezentálhatták eddigi legjobban sikerült alkotásaikat. Erről külön beszámolunk a portálunkon.
TM