A kassai Márai alapiskola harmadikosai és negyedikesei június végén kirándultak a Sajó folyó völgyébe, a mesés betléri Andrássy-vadászkastélyba.

A kiruccanás során a gyerekek érdekes dolgokat tudhattak meg az arisztokrata Andrássy család tagjainak életéről, érdeklődési köréről és lakáskultúrájáról. Betekintést nyerhettek a gazdag bútor -, festmény- ,fegyver-,porcelán- és üveggyűjteménybe, de legnagyobb figyelmet a vadásztrófeákból álló gyűjtemény és a vadászatok alkalmával a világ számos országában – Afrikában és Ázsiában gyűjtött egzotikus emléktárgyak gyűjteménye váltott ki. Az Andrássyak kultúra iránti érdeklődését bizonyítja a hatalmas 15 000 kötetből álló könyvtáruk is, ami szintén a kastélyban található.

A kastély belső tereinek megtekintése után a gyerekek megnézhették a hozzá tartozó 57 hektáros parkot is, ahol többek között piknikeztek, fagyiztak, és játszottak. A kisdiákok élményekkel gazdagodva tértek haza az osztálykirándulásról, amelyen a kellemes szórakozás mellett tudásukat is bővítették a Felvidék egyik legjelentősebb kulturális örökségének megismerésével.

Tóth M.