Fülöp Éva könyvtáros vezetésével a kassai Márai alapiskola alsósai és ötödikesei csatlakoztak a 13. alkalommal megrendezett olvasómaratonhoz, melyet a „Detská linka“civilszervezet rendezett meg. A rendezvény célja az olvasás, az egyetemes értékek népszerűsítése volt.

Június 20-24 között Szlovákia szerte /2 év szünet után/ több mint 400 könyvtár 71 000 kisdiákja kapcsolódott be az eseménybe, ami június 20-án, Pozsonyban, a Panta Rhei könyvesboltban startolt.

A Máraiban június 20-án, reggel 8-tól 12.25 percig 50 gyerek olvasta stafétaszerűen, öt perces intervallumokban L. Frank Baum közismert könyvét, az „Óz, a nagy varázsló”-t. A négy órás felolvasás zökkenőmentes lezajlásában az iskola pszihológusnője, Máté Szonja segített. Az időméréseket felváltva vállalták be Szeghy Timea, Jača Emma, Cselényi Dalma, Takács Tamara és Faber Emese diáklányok. Az olvasómaraton résztvevői élvezettel, gyakran hangos felnevetéssel kísérték a meseregényt, melyben a 86. oldalig jutottak el. Akinek kedve volt, az illusztrálhatta a felolvasott részletet is. A nagy melegben nemcsak a hangos olvasás volt nagy kihívás, de a fegyelem és figyelem megtartása is. A résztvevők abban a reményben zárták az élményszerű maratont, hogy jövőre lesz folytatása !

Tóth M.