Újabb légitársaság látta meg fantáziát a Kassai Nemzetközi Repülőtér nyújtotta lehetőségekben. Ma Európa legnagyobb fapados légitársaságának, a Ryanair-nek is megérkezett az első menetrend szerinti járata a London- Southendi reptérről Kassára. A 179 férőhelyes Boeing 739-es gép a hagyományoknak megfelelően vízágyúval képzett díszkapu alatt gördült be a kassai repülőtér fogadóépülete elé.

Michael Tmej, a Kassai Repülőtér igazgatója köszöntőbeszédében kihangsúlyozta, hogy az Austrian Airlines, a České Aerolínie, az Eurowings, a lengyel LOT, a Wizzair és a Turkish Airlines után a Ryanair már a hetedik légitársaság, amely bázist létesít Kassán. Az igazgató annak a reményének is hangot adott, hogy a Ryanair esetében ez csak a kezdet, és a jövőben további városokkal is összekötik Kassát.

Denis Barabas, a Ryanair menedzsere megerősítette, hogy légitársaságuk a már közzétett menetrend szerint heti három alkalommal indít oda-vissza járatot London Southend és Kassa között. Külön felhívta a leendő utasok figyelmét arra, hogy járataikra ezen a vonalon áprilisban és májusban nagyon kedvező áron, már 12,99 euróért vásárolhatnak repülőjegyet.

A Ryanair Boeingjai tehát Kassáról minden héten három alkalommal: kedden 10.55 órakor, csütörtökön 17.45-kor és szombaton pedig 10.35- kor indulnak.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke úgy véli, hogy ennek a légiösszeköttetésnek az iparfejlesztési és kereskedelmi stratégiai döntések meghozatalában is lehet bizonyos szerepe, ugyanis a Brexit várható hatásait latolgatva egyes cégtulajdonosok azon gondolkodnak, hogy Angliából inkább más országokba helyezik át a vállalkozásaikat. Kassa és környéke vonzóvá válhat számukra – véli a megye elnöke, aki ehhez azt is hozzátette, hogy itt a turizmus fejlesztésére is óriási lehetőségek vannak. Jelenleg az ide látogató turisták 1,8 százaléka érkezik Angliából. A jégkorong világbajnokság idején ez minden bizonnyal jelentősen megnövekszik majd, hiszen az angol csapat Kassán fogja játszani az első mérkőzéseit – tette hozzá Trnka.

/szasz/