A Katedra Alapítvány által az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára meghirdetett versenybe az idén 39 csapat nevezett be, akik között a kassai színek képviseletében természetesen a Márai alapiskola diákjai is ott voltak.

A verseny első része négy, levelezős fordulóból állt. Minden fordulóban egy vagy két Mátyás királyról szóló mesét kellett elolvasni, és az egyes mesékhez fűződő igényes feladatokat megoldani. A mesék között voltak ismertebbek, de olyanok is, amelyeket még a felnőttek sem hallottak, valamint tájszólásban lejegyezettek. A feladatok közt nyelvtani, matematikai, képzőművészeti, néprajzi jellegű feladatok egyaránt helyet kaptak. A kassai magyar iskolát két negyedikes csapat képviselte, méghozzá a Žatko Benjamín, Pollag Ádám, Bradovka Ladislav alkotta Körtecsata csapat és a Demeter Dominika, Jusko Lara, Kozma Eszter összetételű Pirdó pardó csapat, melyek felkésztő tanára Gyarmathy Andrea volt. 

A negyedik forduló után a dunaszerdahelyi döntőbe már csak az első 15 csapat kapott meghívást, és ezek között volt a Pirdó pardó csapat is – közép és a keleti végekről egyedüliként!

 A végső megmérettetésre május 13-án Dunaszerdahelyen került sor. A háromtagú csapatok nagyon lelkesen és felkészülten várták a feladatokat. A délelőtt folyamán a már az elődöntőkben elolvasott mesék mindegyikéből voltak összeállítva a versenyfeladatok. Ez már nehezebb feladatsor volt, mivel a leírt szöveget nem használhatták és a feladatok megoldásakor mindegyik mese részleteire is emlékezni kellett. 

A Márais lányok nagyon szépen és összeszokottan dolgoztak, és végül az országos döntőben átvehették a 6. helyezésért járó jutalmat.

Gy.A.