A Hungarikumnak számító Matyó népművészet legszebb kézműves anyagából és e jellegzetes motívumok máig élő alkalmazásának eredményeiből ma 16 órakor ünnepélyes keretek között figyelmet érdemlő időszaki kiállítást nyitnak Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeumban.

A Matyóságról tudni kell, hogy az 1800-as évek végétől a hagyományos népi műveltség egyik reprezentás csoportja. Mezőkövesd hagyományos kultúrájának közismerté válásában kiemelt szerepet kapott a Matyó népművészet legváltozóbb része, a hímzés és annak felhasználásával megformálódott népviselet, a színpompás ünneplő női és férfi öltözet. Az eredetileg a textileken alkalmazott Matyó hímzésminták a 19-20 század fordulóján már nem csupán a népcsoport jellemzőjeként voltak ismertek, hanem a magyar nemzeti kultúra, a közös történeti gyökerek kifejezésére kiválasztott reprezentatív magyarságkép megjelenítőivé is váltak. A 20. század  első felétől pedig az idegenforgalom a világ különböző tájaira jutatta el a Matyó népművészet alkotásait, mint a magyar népművészet jellemzőjét.


Kiemelésre méltó, hogy az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2012-ben került fel a „Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése“ örökség-elem. További fontos adat, hogy a Matyó népművészet 2013 januárjától a magyarországi Hungarikum Bizottság döntésével úgynevezett „törvény általi hungarikumként“ a Hungarikumok Gyűjteményébe került.

A 2018. szeptember 9-ig tartó Matyó-kiállítást Kassán a miskolci Herman Ottó Múzeum és a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum közötti termékeny együttműködésnek köszönhetjük.

/szasz/