Kassa megye új összetételű képviselőtestületében meglehetősen nehézkesen indul be az érdemi munka. Januári ülésükön szinte semmire jutottak és a márciusi összejövetelükön sem sikerült megválasztaniuk a testület alelnökeit.

Rastislav Trnka elnök eredetileg három alelnökre akart javaslatot előterjeszteni, de a tanácskozáson meggondolta magát és csak Daniel Rusňák jobboldali képviselőt indította el a megmérettetésen. A számítása mégsem jött be, ugyanis a jobboldal ezúttal öngólt lőtt. Rusňák 27 szavazatot kapott, ami 50 százalékot jelentett. A megválasztásához hiányzott a jobboldali Michal Kravčík szavazata, aki még a voksolás előtt elment a teremből és meglepő módon a szintén jobboldali Emil Kočis pedig tartózkodott a szavazástól. Ez annál is inkább elgondolkodtató, mert Rusňáknak a 27 voks úgy jött össze, hogy az ellenzékből hárman átszavaztak rá.

Az ellenzék továbbra is azt szeretné, hogy minimál bérért öt alelnöke legyen a megyének, Trnka viszont maximum három alelnökkel tudná elképzelni a közös munkát.

Haladásnak tekinthető, hogy a képviselőtestület márciusi ülésén a 13 szakbizottságból 11 élére megválasztották az elnököket. Az egészségügy szakbizottság élére azért a következő ülésen választanak elnököt, mert a két jelölt egyforma szavazatot kapott most. A mandátumvizsgáló bizottság pedig azért nem állt fel, mert Ján Volný bizottsági elnök nem volt jelen, tehát nem tudta beterjeszteni a bizottság összetételére vonatkozó javaslatát.

A Smernek továbbá a NEKA, SNS, ŠKV alkotta képviselői klubnak 4-4 bizottságelnöki posztot sikerült megszereznie. Ehhez az ellenzéki csoportosuláshoz tartozik a Most-Híd is, melynek tagja a kulturális szkbizottság elnöki posztját tölti be. A Trnkát támogató függetleneknek és az OĽaNO – SAS – KDH – NOVA képviselői klubnak 3 szakbizottsági elnöki posztot sikerült megszerezniük.

A megyei képviselőtestület ülésén Pataky Károly /Most-Híd/ előterjesztése alapján döntöttek Ľubomír Hudák főellenőr jutalmáról is, aki 2017-ben a tervezetten kívül további öt ellenőrzést is végrehajtott. A képviselők 29 igen, 6 nem és 18 tartózkodás mellett jóváhagyták számára a 9 555 eurós jutalmat.

/szasz/