Egy hónappal a tervezett időpontnál korábban, ma érkezett meg az első 5 darab Solaris Urbino 12 típusú autóbusz Kassára. További 5-nek a holnapi nap folyamán kell megérkeznie, a maradék 5-nek pedig október második felében – olvasható a Kassa város által kiadott sajtóközleményben.

Az autóbuszok alacsony-padlósak, környezetkímélőek, továbbá klimatizációval, utasszámlálóval, USB-csatlakozókkal és más modern eszközzel vannak felszerelve.

Több tárgyalás után Kassa városának sikerült elérnie, hogy az autóbuszok gyártója 405 ezer eurós kedvezményt adjon a vásárlásnál. Ennek értelmében így egy autóbusz 209 ezer euróba (ÁFA nélkül) került. A városi közlekedési vállalat igazgatója, Roman Danko szerint az első utasok a jövő hét végén vehetik igénybe a járműveket.

Tekintve, hogy az elmúlt hetekben nagy gondok voltak az autóbuszok bebiztosításával, a város vezetősége a V4-es országoktól és Németországtól kért segítséget. A külföldi közlekedési vállalatok a kérésnek eleget téve a múlt hónapban összesen 27 darab járművet adtak kölcsön. A Kassai Közlekedési Vállalat jelenleg úgy tervezi, hogy hét, az Ostravai Közlekedési Vállalattól kapott használt autóbuszt fog üzembe helyezni. Kibővítve így a három nagymihályi és homonnai Karosa típusú autóbuszt.

Az utasok számára jó hírként szolgál továbbá az is, hogy október 16-tól, azaz szombattól véget ér a villamosok vágányzára a Szalánci úton. Ennek értelmében újra felszabadul az eddig itt közlekedő hat darab autóbusz. Hasonló a helyzet azzal a hat darab autóbusszal is, amelyek az Alejová utcán helyettesítik a villamosokat – itt október 19-én, kedden ér véget a vágányzár.

„Hosszútávú célunk, hogy Kassa lakosai modern autóbuszokkal és villamosokkal utazhassanak. Ennek eléréséhez ma tettük meg az első lépést, október végéig pedig összesen 15 új autóbuszunk lesz. Teljesítve ezzel a közlekedés modernizálása felé tett ígéretünket, a kedvezményesebb árral pedig még a költségvetés pénzforrásain is sikerült spórolnunk. Most a DPMK vezetőségén van a sor, hogy minél hamarabb üzembe helyezze az autóbuszokat és bebiztosítsa a sofőrök megfelelő számát. …” – jegyezte meg Jaroslav Polaček főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy a jövő év elején Kassára 21 darab új SOR NB 18 autóbusz érkezik, amelyeknél a város 579 600 eurós kedvezményben egyezett meg a csehországi gyártóval. A többi új autóbusz 2022 januárja és márciusa között várható.

Forrás, képek: Kassai magisztrátus