Carlo Goldoni: Bugrisok -Premier a Tháliában

Válságban a család! Veszélyben a hagyományos családmodell! Krízisben a házaság intézménye! Felborultak a nemi szerepek! Hol vannak a nőies nők és a férfias férfiak? Baj van! Nagyon nagy baj – legalább már 250 éve -, erre hívja fel a figyelmet Carlo Goldoni mester vígjátéka, a Bugrisok , melynek a járványhelyzet okozta kényszerszünet után – az új színházi évad első bemutatójaként: csütörtök este kerül sor a Kassai Thália Színházban. Az előadás alkotói: Matusek Attila rendező, Michal Lošonský jelmez és díszlettervező, Kalocsányi Gábor zeneszerző-dalszövegíró – mind olyan fiatal művészek, akik először dolgoznak a kassai Tháliában, kivételt csak a dramaturg- Forgács Miklós képez. A Bugrisokban szinte az egész társulat: Dégner Lilla, Latócky Katalin, Nagy Kornéli, Szabadi Emőke, Bocsárszky Attila, Illés Oszkár, Madarász Máté, Nádasdi Péter, Ollé Erik, Rubóczki Márkó színpadra lép.

 A Bugrisokról tudjuk, hogy a remek velencei szerző egyik legkevesebbet játszott vígjátékai közé  tartozik, de a fiatal alkotógárda Kassán most sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzék. Mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a darab nyelvezetét maivá tették és ihletett módon közel ötven százalékban át is írták, találó saját szerzeményű dalokkal előmozdítva az egyes jelenetek átmenetét.

„Színészként is a színházban a legjobban a csapatjátékot élvezem. Én beszélgetni szeretek, nem vezetni. A Bugrisok csapatával már másodszor dolgoztam együtt, és szeretném megtartani ezeket az embereket. Az olyan alkotótársakat szeretem, akik sokoldalúak. MIchal Lošonský díszlet- és jelmeztervező, de együtt elemezzük a darabot, a helyzeteket, a problémákat, a témát, együtt gondolunk ki rengeteg mindent, hogy kerek egész legyen a munka. A közös gondolkodás mindig a legfontosabb. Nyilván aztán a színészeknek én tálalom azt, amire jutottunk, ők ebből kevesebbet látnak, de én tudom, mennyire fontos beszélgetések zajlottak a háttérben – szögezte le Matusek Attila abban a tájékoztatóban, amit a sajtóértekezletükön kaptak meg az újságírók. A vallomását ott még ezzel is kiegészítette: „Rengeteget beszélgettünk Kalocsányi Gáborral is, aki bár remek zenész, de a Bugrisok az első komplett dalszerzői munkája. Tőle is azt kértem, ne legyen olyan, hogy valaki indokolatlanul fakad dalra, vagy ha mégis, akkor az tudatos humorforrás legyen, akkor az legyen direkt geg. De az ő dalai sokszor egész jeleneteket foglalnak össze, mondják el sűrítve. Ami bő lére volt eresztve, vagy nem volt elég erős, az dalként éledt újjá, támadt föl. Azt kell, hogy mondjam, az előadás fele a Gáboré. Rengeteget konzultáltunk vele is. Fontos dolog az egymásra hangolódás, a közös hullámhossz. Erre törekedtem a társulattal és az alkotó csapattal is. Azt hiszem sikerült.“

Matusek Attila a portálunknak nyilatkozva még az alábbi videón rögzített gondolatokat osztotta meg velünk: 

/ a rendezővel készített interjúrészlet/

Kicsit sajátnak érzem az egész anyagot. Egy nagyon más felfogás, feldolgozás, mint az eredeti Goldoninál. Amit meghagytunk belőle az az alapszituációk. Az a bezárság, amivel kezdődik az egész, amit nemrégiben megéltünk mi is – és az abból való kitörési vágy, hogy hogy próbál meg az ember szabadulni, lehetőségeket találni-, azon belül pedig milyen akadályokba ütközik bele.  Amivel még próbáltuk ennek az egésznek a hangulatát oldani, az egész Bugrisoknak – ez talán a zenés műfaj volt. Dalokat szerkesztettünk be az előadásba, amiknek a szövegét és dallamát is Kalocsányi Gábor írta.

Goldoninak ez a komédiája éles és kíméletlen képet ad három már létező házasságról és egy negyedikről, amely a darab folyamán kellene, hogy megkötessen. Érdekesen alakul Latócky Katalin alakításában például Margarita, Lunardo második feleségének a férjéhez és annak az elő házasságából származó lányának Luciettanak  a kapcsolata, Dégner Lilla megformálásában. Latócky Kati erről a kamera előtt így nyilatkozott:

/a Latócky Katival készített interjú/

Sok vidám, meghökkentő és elgondolkodtató esemény is vár a nézőkre ebben a darabban, de a kassai változatban a legmeglepőbb rendezői ötlet az, hogy itt az eredeti grófi szereplő helyett egy mai filmsztár jelenik meg, akit Nádasdi Péter alakít. Erről az alábbi videóban ennyit mondott:

/Nádasdi videó/

Hogy ez a filmsztár végül is milyen meglepő, váratlan monológgal fejezi majd be ezt a vígjátékot, azt csak e hét csütörtök estéjén, a darab premierjén, a színházban jelen levő nézők tudhatják meg.

/sz/