A szóban forgó páciens – egy 51 éves férfi, még márciusban kapott vérátömlesztést a kassai Louis Pasteur Egyetemi kórház sebészeti klinikáján, majd a beavatkozást követően egy hónappal elhunyt.

A kórház szóvivője, Ivana Stašková megerősítette, hogy a személyzet hibázott. „Mélységesen sajnáljuk a történteket és ez úton szeretnénk elnézést kérni. Azonnal megtettük a szükséges lépéseket – három alkalmazottunkat elbocsátottuk, a vérátömlesztésért felelő orvosokat és ápolókat pedig átkepéztük a mintavételek és azok megjelölésének terén, valamint kötelezővé tettük a betegágy melletti diagnosztikák eredményeinek archiválását is.” – olvasható az intézmény hivatalos közleményében.

Az esettel az Egészségügyi Ellátást Ellenőrző Hatóság is foglalkozik. „Március 26-án egy kérvény érkezett a hatósághoz a Kassai Járási Rendőrfőkapitányságtól, melyben kérvényezték a hatóság által birtokolt adatok kiadását a L. Pasteur kórház azon páciensét illetően, akinél vérátömlesztés során vércsoport cserére került sor. Mivel a hatóságnak addig a napig nem volt tudomása az esetről, felhívást intéztek a szóban forgó pácienshez, hogy kérelmezze a hatóságnál az eset kivizsgálását.” – nyilatkozta az Egészségügyi Ellátást Ellenőrző Hatóság szóvivője, Radoslava Muchová.

Mivel időközben a beteg elhunyt, a kérelmet már csak a rokonai tudták volna benyújtani, azonban a szóvivő szerint a hatóság azt nem kapta meg. „Az eset súlyosságát tekintve azonban a hatóság igazgatója úgy döntött, hogy kérelem hiányában, saját kezdeményezéssel elindítja a vizsgálatot, melynek során az elhunyt részére nyújtott egészségügyi ellátás teljes menetét ellenőrzik.” – zárta a szóvivő, majd hozzátette, hogy az eredményekről csak a vizsgálat befejeztével tájékoztathatnak.

Forrás: TASR