Az R2-es gyorsforgalmi út Rozsnyó – Szádalmás szakaszának kivitelezőjét illető versenypályázat még tavaly decemberben volt kihirdetve, a Nemzeti Autópálya Társaság azonban július elején leállította arra hivatkozva, hogy nem rendelkezett építési engedéllyel.

szerkesztő: Filip Orsolya

Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter azonban a tegnapi szádalmási sajtótájékoztatóján, a helyi polgármesterekkel és képviselőkkel való tárgyalás után bejelentette, hogy 2023-ban mégis megépítésre kerülhet a szakasz, illetve annak problémás alagútja.

„Folytatni fogjuk a Szoroskő-projektet, az R2-es egész szakaszával együtt. Csupán jobban fel kell készülnünk, hogy ne történjen itt is az, ami Felsővisnyónál. A volt közbeszerzési pályázat alapján a szakasz soha nem kapta volna meg az építési engedélyt. Ezért inkább a rövidebb utat választjuk, tehát befejezzük a projektet és folytatjuk az építéshez szükséges előkészületet.” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy Szoroskő a minisztérium prioritásai közé tartozik, ám nincs az első helyen, az építkezés tervek szerinti megkezdéséhez azonban pénzügyi lefedést tartja kulcsfontosságúnak.

A Nemzeti Autópálya Társaság vezérigazgatója, Juraj Tlapa szerint éppen az előző közbeszerzési pályázat eltörlésével lehetne felgyorsítani az alagút megépítését. Szerinte a pályázat, amire több mint 10 cég jelentkezett, sohasem került volna kiértékelésre.

Pavol Burdiga megyei képviselő pozitívan értékeli a találkozást és a miniszter kijelentéseit, tekintve, hogy nem áll le az egész építkezés és nem változik az alagút profilja sem a portál iránya Szoroskő -hágó alatt. Szükséges azonban elvégezni egy alapos hidrogeológiai vizsgálatot.

Szádalmás polgármestere, Slavomír Zubriczky szerint senki sem ellenzi különösebben az alagút megépítését, még a környezetvédők közül sem. Azonban olyan körülmények kialakítását kívánják, amelyek lehetővé teszik minden műszaki megoldás megvalósítását az építéshez.

Rastislav Trnka megyeelnök örül, hogy Szoroskő nem került le a minisztérium prioritásainak listájáról és hogy igyekeznek egy minőségi projektet létrehozni. „Kelet-Szlovákia és Kassa megye egyik fontos útszakaszáról van szó. Egész kelet lakossága erre jár, így sokat fog segíteni az az alagút.” – nyilatkozta.

A szakasz vizualizációja: