A Kassai Polgári Klub rendezésében Kassa híres szülöttei, jubiláló személyiségei címen figyelemre méltó kiállítást nyitottak tegnap este a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában Kassán, az Erzsébet utca 42 szám alatt.

Palenčár-Csáji Ildikó, a Kassai Polgári klub elnöke tárlatmegnyitó beszédében azt emelte ki, hogy Kassa, a történelmi Magyarország e nagy múltú városa a 19-20. század fordulóján érte el polgárosodási folyamatának csúcsát, aminek következtében számtalan – főleg kulturális és jótékonysági – egyesület alakult ebben a nem csupán felekezeti, de nemzetiségi szempontból is vegyes lakosú városban, majd így folytatta:
„Valószínűleg a környezeti hatásnak köszönhetően Kassa nagyon sok művészt adott a magyar és az egyetemes művészetnek. Vannak közöttük jól ismert személyiségek, de olyanok is, akikről a város mai fiataljai már alig tudnak valamit, annak ellenére, hogy az alkotásaik megtalálhatóak a Galériában, a Kelet-szlovákiai Múzeumban, a Szent Erzsébet-dóm és a Kassai Püspökséghez tartozó templomok oltárain, mind a távoli nagyvárosokban.“

A FiguratiF Galéria méretei nem engedték meg – és a Kassai Polgári Klub sem vállalkozhatott arra -, hogy a teljesség igényével mutassa be a város valamennyi híres szülöttjét. A tárlatra ellátogatók az alábbi jeles egyéniségek életútjával, tevékenységével ismerkedhetnek meg:

Andrássy Gyula, Gerster Béla, Gerster Etelka, Henszlmann Imre, Miskovszky Vilmos, Szabó Adorján, Wick Béla, Szakkay József, Salkaházi Sára, Benczúr Gyula, Benczúr Vilmos, Aranyossy Ákos, Éder Gyula, a Klimkovics testvérek, Roth Imre Emanuel, Csordák Lajos, Jakoby Gyula, Löffler Béla, Márai Sándor, Radványi Géza, Palotai Boris, Bacsó Péter, Bán Frigyes, Kemény Egon, Hemerka Olga, Ganz Vilmos, Rácz Olivér, Simko István, Por Ferenc, Béres József.

 „A múltban – és szerencsére ma is – kiváló alkotók éltek és élnek városunkban. Éppen ezért kitűzött célunk felhívni a figyelmet azokra, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel növelték Kassa hírnevét, megemlékezni e személyiségek városunkban betöltött szerepéről, jelentőségéről. Természetesen ez a kiállítás Kassa híres szülöttjeinek csak egy töredékét mutatja, feladatunk fokozatosan pótolni a hiányt!“– zárta tárlatmegnyitó beszédét Palenčár-Csáji Ildikó és köszönetet mondott Tancsák Jánosnak, aki ezt a kiállítást összeállította.

/szaszák, fotók:balassa/