Az eperjesi temető megsemmisítette az ismert fényképész sírját, amely a nemzeti kulturális örökség részét képezte.

Divald Károly fényképész, gyógyszerész 1863-ban hozta létre első műtermét Eperjesen. A Tátra kedvelője és módszeres fényképezője volt. Hosszú évtizedeken keresztül örökítette meg a Magas-Tátra természeti csodáit. Képeiből fotóalbumot jelentetett meg 1873-ban. De a magyar tájakat és barlangokat is előszeretettel fotózta.
1897-ben hunyt el, rövid betegség után. Az eperjesi temetőben helyezték örök nyugalomra. Később mellé temették a feleségét Rózát, az unokáját Ilonkát, valamint Gyula nevű rokonát is. Évtizedeken keresztül békében nyugodtak, amíg  a helyükre egy idegen nőt nem temettek, Divaldék sírját pedig arrébb helyezték.

,,A törvény egy dolog, a tisztesség viszont egy másik, aminek itt a teljes hiánya látható” mondta a fényképész unokája, a poprádi Divald Laurent (70).

Az eperjesi temető a város vezetése alá tartozik, amelyet a közterület fenntartó vállalaton keresztül irányít. A kérdésre, hogy miért tették tönkre a közismert fényképész sírját, Eperjes szóvivője Milan Grejták válaszolt: Az, hogy nemzeti kulturális műemlék lett-e megsemmisítve, rendőrségi vizsgálatok tárgyát képezi.

1920px-Divald_országház_._1905-27
Kulturális műemlék megrongálásának és értéktelenítésének a vádjával indított vizsgálatot a rendőrség. Az esetet ezután az Eperjesi Műemlékvédelmi Hivatal vette át, amely akár 200 000 euró bírságot is kiszabhat büntetésül. A műemlékvédők most minden kulturális emlékművet megjelölnek, bízva abban, hogy a város megtalálja a megoldást a védelmüket illetően.

Barby Végh
forrás: pluska.sk