Az idei évadban duetteket, szólókat láthatnak a nézők.  Elsőként Fehér Ferenc TAO TE című – nemzetközi díjakkal is elismert – előadása tekinthető meg.

TAO TE

díjak:

  • 2013. TAO TE, Birmingham, Be Festival, ACT Festival – Arriaga Díj
  • 2011. TAO TE, Veszprém, XIV. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó – fődíj
  • 2011. TAO TE, Lábán Rudolf-díj, A 2010-es év legjobb táncelőadása
  • 2010. TAO TE, Maspalomas, Gran Canaria – 15. MASDANZA International Choreography Contest – III. díj

ALKOTÓK:
FEHÉR FERENC, DÓZSA ÁKOS, TÁNCOSOK: SZITÁS BALÁZS, FEHÉR FERENC, ZENE: FEHÉR FERENC, FÉNY, HANG: KOVÁCSOVICS DÁVID, JELMEZ: SIMON JUDIT, KOREOGRÁFIA: FEHÉR FERENC

„halad egyik, követi másik,
virul egyik, hervad másik,
erõsül egyik, gyengül másik,
keletkezik egyik, elenyész másik”

Az Út és Erény könyve Weöres Sándor fordításában

„Elhagytam egy korábbi álláspontot, de nem azért, hogy egy másikkal cseréljem föl, hanem mert az előző is csak szálláshely volt az út mentén. A maradandó a gondolkodásban az út. És a gondolkodás útjai magukba rejtik azt a rejtélyt, hogy előre- és hátrafelé egyaránt bejárhatók, sőt, igazán előre csak a visszavezető út visz.” (Martin Heidegger: Útban a nyelvhez. – Egy japán és egy kérdező párbeszédéből.)

 Járom az utam

/ Horeczky Krisztina / Népszabadság / 2010. augusztus 9. /

„A darabcímre pillantva bizonyos riadtság lett úrrá rajtam: elsőre olybá tűn(he)t, a honi kortárs táncszcéna legegyedibb férfi előadója, a 2007 óta önálló művekkel jelentkező Fehér Ferenc a taoizmus újabb magyar áldozatául esett.

(…) Fehér balkáni groteszkje üdítő szellemességgel pellengérezi ki a konzumált keleti létbölcseleti közhelyeket. A harci jelenetek bornírtsága, gyorsított tempója a PC-játékok, animációs filmek stílusában fogant, míg az egymást vegzáló, peremlétre szorult léhűtők semmittevése a „nemcselekvés” ideájának ironikus újrafogalmazása. A Tao Te King – Az Út és Erény könyve – Fehér legényes fordításában kiúttalansággá és erénytelenséggé, a steril eszme föld-, sár- és lőreszagúvá lesz. Túl a példásan kidolgozott, pallérozott mozgásnyelven, a kitűnő, összeillő pároson, magával ragadó, hogy a nyersesség milyen kifinomultsággal, eleganciával jelenik meg a minőségi műben.

Ez a kettősség és a Tao Te esztétikai harmóniája még a legvonalasabb taoistát is ámulatba ejtené.”

http://amikassa.sk/event/szinhazak-ejszakaja-tao-te-tancszinhazi-eloadas/