Napjaink fiatal generációja együtt él a modern technológiákkal, melyek nélkülözhetetlenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésnél is. Ennek ellenére az informatika oktatás terén még mindig nem értük el a Nyugat-Európai országok színvonalát. Ezen tervez változtatni az Oktatás digitális átalakítása elnevezésű projekt.

Adatelemzés, robotika, kiberbiztonság. Tíz szlovákiai gimnázium indít mesterséges intelligenciára összpontosító tanulmányi szakot a következő tanévben az Oktatás digitális átalakítása projekt keretén belül. A projektben résztvevő középiskolák egyike a kassai Alejová gimnázium, ahol a következő tanévben nyitják meg az első informatikára szakosodott osztályt. A megújulás maguknak a tanároknak is kihívást jelent, akiket a kassai UPJŠ Egyetem szakértői csapatának irányításával képeznek majd. A technológiai innovációk fontosságát az oktatásban a tanárok és a diákok egyaránt érzékelik, emiatt pozitívan állnak az új kezdeményezéshez.

A projektben a Füleki magyar tanítási nyelvű gimnázium is részt vesz. Ez alapjául szolgál a kezdeményezés kiterjesztésére más magyar tannyelvű intézmények számára. A kassai és füleki gimnáziumokon kívül Nagymihályban, Eperjesen, Árvanádasdon, Nagysurányban, Szenicén, Szencen, Privigyén és Pozsonyban tanulhatnak majd a leendő elsősök a modern szakterületen.