Nem elég innovatív iskolaigazgatónak az innovatív tanár a megye szerint

Kassa megye elnöke elutasította Lukács Zsolt kassai Iparművészeti Szakközépiskola igazgatói kinevezését. A júniusi igazgatóválasztáson az iskolatanács tizenhárom tagja közül tizenkettő erre a sikeres és országszerte elismert grafikus művész, tapasztalt és innovatív tanárra tette a voksát. Rastislav Trnka elutasító levele alapján a megválasztott jelölt iskolafejlesztési koncepciójából hiányoznak az olyan alternatív munkai elemek és metódusok, amelyek gazdagítanák az oktatási folyamatot és növelnék a diákok tanulás iránti érdeklődését. A hír megjelenése után ma a megyeelnök mégis úgy döntött, ideiglenesen megbízza Lukács Zsoltot az iskola vezetésével.

„Tiszában vagyok azzal, hogy ez a lépés megosztja az emberek véleményét, mivel mint megyeelnök éltem a törvényadta lehetőségemmel és elutasítottam az iskolaigazgató kinevezését” – nyilatkozta Rastislav Trnka. „Az Iparművészeti Szakközépiskola helyzete összetett, mivel több belső konfliktus is van az iskolán és a pedagógusok rossz viszonyban vannak egymással. A kedélyek csillapítása érdekében célszerűbbnek látnám, ha az új iskolaigazgatót az iskolán kívüli közegből választanák” – magyarázta.

A megyeelnök döntése és indoklása nem csak Lukács Zsoltot és pedagógus- valamint művész kollegáit döbbentette meg. Az országos sajtót is foglalkoztatja a kérdés, hogy mi alapján utasította el a sajtókörökben is tehetségéről ismert igazgató jelölt kinevezését, aki ráadásul nemrég indított egy olyan Digitális festészet innovatív szakképzést, amelyet csupán két iskolán tanítanak az egész országban. A szociális médiákon is többen úgy látják, ezzel a döntéssel a megyeelnök a tudást és tapasztalatot söpörte félre.

„A mintegy háromórás iskolatanácsi ülésen három jelölt mutatta be iskolafejlesztési vízióját. Az abszolút győztes egy olyan ember, aki jól ismeri az iskolát, itt munkálkodik és egyszerűen ő volt a legjobb jelölt – szakmailag egyértelmű volt a döntés,” közölte Lenka Kovačevičová az Iskolatanács egyik tagja.

„Zsolt kitúnő pedagógus, a diákok 99%-a kedveli. A lényeg viszont az, hogy egy szakmabeli. Aktív illusztrátor és képzőművész, aki számára fontos az iskola jövője, amiért már eddig is sokat tett.” – nyilatkozta portálunknak Cábóczky Péter az Iparművészeti Szakközépiskola tanára. “Két éve egy új szakot indított, amire nagy a túljelentkezés. Elméletileg egy képzőművészeti szakirányítottságú középiskolának lehet olyan igazgatója, aki nem szakmabeli, de meg vagyok arról győződve, hogy ha ez így lenne, az nem tenne jót az iskolánknak. A három jelentkező közül Zsolt volt az egyedüli szakmabeli, koherens vízióval,” – tette hozzá.

Lukács Zsolt a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írja, indulni fog a következő iskolaigazgatóválasztáson, amelyet a kinevezés elutasításától 15 napon belül köteles kitűzni a megyei hivatal.  „Kérvényezem, hogy a választási bizottság ülése nyilvános legyen, tehát a kollégák, újságírók és a nyilvánosság is jelen legyen.” – közölte.

A megyelnök pénteken újra nyilatkozott az ügyben. A legfrissebb kijelentése szerint Lukács Zsolt kinevezését azért utasította el, mert rendőrségi eljárás zajlik az ügyben. Elmondása szerint a választás körül tisztázatlan ellentmondások vannak. Továbbá a korábbi kijelentéseivel ellentétben, azzal érvel, hogy az iskola belső viszályai nem hátráltathatják az iskola működését.

„Örömömre fog szolgálni, ha Lukács úrral közösen tisztázzuk a problémás helyzetet, mivel az iskolának küldött levelemben foglaltak ellenére nem kételkedek a szakértelmében. Bízom benne, hogy az iskolában uralkodó feszült helyzet hamarosan lecsendesül, továbbá, hogy ezek a belső viszályok a legkevésbé fogják érinteni a diákokat.” – tette hozzá Trnka.

(amikassa.sk, fo)