Vonattal utazik idén Kassára és több Kelet-szlovákiai településre a Mikulás. A Csermelyvölgyi történelmi gyermekvasút hétvégi Mikulás expresszt indít a Kassa – Sároskőszeg (Kysak) – Eperjes – Kisszeben (Sabinov) útvonalon.

„A november 30.-án reggel kilenc órakor Eperjesre valamint Kisszebenbe induló vonat Hurvínek néven ismert motoros mozdonyokból lesz összeállítva. Az utasok a fapadok és a kályhafűtés alapján ismerhetik fel azokat.” – mondta Ľubomír Lehotský, a Kassai Gyermekvasút polgári társulás elnöke. „Az út során a gyerekek személyesen találkoznak a Mikulásal, krampusszal és angyalokkal. Lesz fotózás, beszélgethetnek, átadhatják nekik rajzaikat és énekelhetnek. A szófogadó gyerekeket pedig mikuláscsomaggal jutalmazzák.” – tette hozzá.

December 1.-én Csermelyben várja a gyermekeket és szüleiket a Mikulás és társai, 9.00  és 11.00-órai vonatindulással. Ľubomír Lehotský elmondása szerint az idei különjárat újdonsága, hogy a vagonokat Közép-Európa legrégebbi működő gőzmozdonya, az 1884-ben gyártott Katka húzza majd.

„Évről-évre  igyekszünk különleges élményeket nyújtani az utasainknak. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idei tél elején 135 éves gőzmozdony hajtja majd a szerelvényt. A gőzmozdonyok télen a kisvasúton nem üzemelnek, mivel nagyon nehéz a fenntartásuk és a Csermelyi feltételek mellett szinte kivitelezhetetlenek. Mivel a kisvasútnak nincs fűtött depója, a fagy károsíthatja a mozdonyt. Remélem, hogy az önkéntesek és a nonstop felügyelet segítségével kizárjuk a károsodás lehetőségét.” – mondta Ľ. Lehotský. (ke)