szerkesztő: Filip Orsolya

A Tarajosvelcsőctől (Chocholná) Kassaolcsvárig terjedő R2-es gyorsforgalmi út egyik szakaszát a Rozsnyó – Szádalmás útvonal alkotja, amely áthalad a Szlovák-karszthegység nemzeti park hegyi masszívumon.

A gyorsforgalmi út ezen szakasza a Kassa és Zólyom közötti útvonal egy szintén készülő része.

A szakasz építésének tervezett megkezdése 2018-ra tehető és feltételezett befejezése 2023-ra. Az ezt korlátozó tényezőnek tekinthető a Kassa Megyei Önkormányzat övezeti terve és az EIA eljárása. A gyorsforgalmi út a Rozsnyói-katlanon áthaladva a Kassai-katlanba érkezik, áthidalva közben Szoroskő-alagútban a Szlovák-karszthegységet is. Területének nagy részét jelenleg főleg mezőgazdasági célokra hasznosítják, azonban megtalálható itt néhány nagyobb védett terület, mint a NATURA 2000, valamint az UNESCO listáján levő vízforrások és karsztbarlangok is.

Műszaki megoldások

A gyorsforgalmi út a Rozsnyó nevű kereszteződésnél kezdődik az I/50 számú úton a város déli pereménél. Fekvése összhangban van a Kassai Megyei Önkormányzat övezeti tervével. A Rozsnyó szakaszosan kiépített kereszteződés a jövőben rácsatlakozik a Gombaszög – Rozsnyó szakaszra. Az említett kereszteződés bebiztosítja a közlekedési összeköttetést a Rozsnyói-katlan összes régiója számára az I/50 és I/67-es utakkal. A kereszteződésből gyorsforgalmi út indul déli iránnyal Várhosszúréten, Jólészen és Hárskúton keresztül.

A Szoroskő-alagút nyugati bejárata Hárskút községtől nyugatra helyezkedik el, a Szlovák-karszthegység nemzeti park védett övezetében. Keleti bejárata a Torna patak völgyében található, Szádalmás községtől nyugatra, tehát már a nemzeti park határain kívül. Szádalmástól keletre egy kereszteződésben rákapcsolódik az I/50-es útra. Itt egyúttal tervben van egy üzemeltetési és karbantartási központ megépítése is (SSÚR). A felvázolt útszakasz teljes hossza 14,1 km.

Az építmény 213 objektumból tevődik össze, ide tartozik 2 külön szintű kereszteződés, a 4282 m hosszúságú Szoroskő-alagút, 12 híd-építmény, a szádalmási üzemeltetési és karbantartási központ, a jólészi egyoldalú pihenőhely, 7 építkezési bekötőút és 3 támfal illetve védfal.

A feltételezések szerint 2040-re az útszakaszon 13 045 jármű fog áthaladni naponta.

Jólészi pihenőhely

A pihenőhely az út bal oldalán fog elhelyezkedni, a községgel mindkét irányban összekötve és egyúttal kitűnő kilátást biztosítva Krasznahorka várára. A pihenőhelyen megtalálható lesz:

– frissítőket árusító épület

– 71 parkolóhely személyautók számára, 2 elektromos töltőállomás, és 4 parkolóhely       lakókocsik számára

– 9 autóbusz és 33 teherautó parkolóhely

– játszótér gyerekek számára

– járdák és zöld övezet

 

Forrás, borítókép: Odborný Stavebný Portál

a borítóképen a Szoroskő-alagút vizualizációja látható