„Egyetlen jó létezik csak: a tudás és egyetlen rossz: a tudatlanság“

                                                                                             (Szókratész )

 A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola október 26-án és 27-én immár ötödik alkalommal rendezte meg nagyszabású rendezvényét, a MáraiFesztet, ahol a szülők, iskolabarátok és a vendégdiákok közvetlen tapasztalatot szerezhettek és részletes tájékozódást kaphattak az intézményben  folyó munkáról.

A márais nyílt napok utánozhatatlan „máraikum“-má nőtték ki magukat, hisz minden éven páratlan módon prezentálják az intézmény által kínált lehetőségeket, és amelyen az iskola minden diákja részt vesz a kis elsőstől kezdve az érettségiző diákokig. Az idén a rendezvény az ókori kultúra világából nyújtott ízelítőt az érdeklődő vendégeknek a komoly kihívást jelentő  projektfoglalkozásokon. Az ókori tematikát szem előtt tartva a tanárok saját szakterületükhöz közel álló témát választottak, ahol a sokszínű és gazdag ismeretanyagot közösen és élményszerűen dolgozták fel diákjaikkal.

A kis elsősök meghívott vendégeikkel, az ovisokkal hieroglif írással agyagba vésték nevük kezdőbetűit. A másodikosok B -sek  időutazásra vittek Egyiptomba, ahol a piramisok, fáraók, szarkofágok és labirintusok titkait kutatták. A hieroglifák segítségével megfejtették Kleopátra szépségtanácsait és a fáraók üzenetét. Egyiptomi számokkal számoltak, sivatagi maketteket készítettek a piramisokról, a sivatag élővilágáról, az A – sok pedig megismerkedtek a „szenet játék“ rejtelmeivel.

A harmadik B osztály tógákat díszített görög mintákkal, majd amforákra – amiket már hetek óta kasírozós technikával készítettek – amfora – mintákat pingáltak, a gyerekek éhes pocijait pedig megtöltötték a közösen készített görög salátával. Az A-sok vidám csapatát Aesopus klasszikus tanmeséje, a „Holló és a róka“ ihlette meg, amit humoros, modern feldolgozásban adtak elő, a negyedikesek pedig piramist építettek doboztéglákból.

.Az ötödikesek és a nyolcadikosok Egyiptom négy legősibb titkát, a mumifikálást, a piramisok építését, az istenek világát és az írás rejtelmeit tárták fel az érdeklődők előtt. A csapat másik része az ókori keltákkal és írásukkal, a rúnaírással  és harci módszereikkel foglalkozott. A hatodikosok izgalmas és látványos gladiátorharcokat mutattak be az arénában.

„Bazi nagy görög mítosz, avagy az istenek a fejükre estek”címet választották a hetedikesek produkciójuknak, ahol a krétai labirintus világába vezették a látogatókat, hogy legyőzzék a szörnyszülött Minotauruszt. Az akadályokat leküzdve eljuthattak az Olimpuszra, az istenek szent hegyére, ahol személyesen találkozhattak a görög istenekkel.

A kilencedik osztály az ókor három nagy gondolkodóját (Archimédesz, Pithagorasz, Hérón) és segédeiket idézte meg, akikkel a 21. századi barátaiktól kapott anyagokból megépíttették ókori találmányaik másolatait. A vendégek láthatták Archimédesz vízemelőjét, Pithagorasz poharát, Hérón labdáját és szökőkútját.

A könyvtárban múzsák keltek életre, akik a görög művészetekbe és a könyv keletkezésének történelmébe avatták be a látogatókat.

A gimnázium I. A és  III. B osztályainak diákjai „Az ókori csodák nyomába(n)” indultak el a vendégekkel. Izgalmas, saját gyártású kisfilmmel és társasjátékokkal (kvartetó, pexeso, brainbox és klasszikus társasjáték) idegen nyelveken szórakoztatták az érdeklődőket.

Az I. B osztály Platón akadémiáján keresztül mutatta be az ókori görög filozófusokat, akik egy személyben politikusok, zenészek és matematikusok is voltak. Az ide látogatók betekintést nyertek a görög demokrácia működésébe, a matematikai tételek bizonyításába, az ókori zene kialakulásába, valamint megtudhatták, mi a plátói szerelem.

„És lőn világosság” cím alatt mutatták be a gimnázium másodikos tanulói interaktív előadásukat a gyertya történetéről, működéséről és szimbolikájáról, majd az érdeklődőket bevezették a gyertyaöntés rejtelmeibe, ahol a vendégek a saját gyertyáikat is elkészíthették.

A bioteremben a III. A és a  IV.A osztály diáklányai az ókori szépségideált mutatták be. Az idelátogatók hallhattak az ókori görög és egyiptomi szépségápolás technikáiról, érdekességeiről és veszélyeiről, majd kipróbálhatták a szem,- köröm,- és kézfestést, sőt a vendégek kézmasszást is kaphattak

A harmadikos fiúk minden korosztály számára szórakoztató és érdekes prezentációt készítettek, amelyből az olimpiai játékok múltjára, kialakulására tekintettek vissza, hogy hogyan és miért is kezdték megrendezni ezt a máig kiemelt figyelemmel kísért rendezvényt.

A gimnázium végzősei dramatizált görög irodalmat mutatták be a közönségnek. A választott két mű Homérosz Odüsszeiája és Szophoklész Antigonéja volt. Ezek cselekményét nagyon frappánsan, lényegre törően jelenítették meg, nem kevés humorral fűszerezve a sok mozzanatában tragikus cselekményt. Az ókori görög világ hangulatát érdekes koreográfiájú görög tánccal is erősítették.

A 105-os rajzteremben készítettek a gimnazista művészpalánták egy 7X4 m-es freskót, mely az athéni Akropoliszt ábrázolja eredeti állapotában. Maga a terem mint Athén piactere jelent meg a szónokokkal – diákokkal, akik többféle megvilágításban mutatták be a görög, főleg athéni kultúrát és művészetet. Az előadás után a résztvevő vendégek belefesthettek az Akropolisz látképébe, majd megtapasztalhatták a kőfaragás nehézségeit is.

A MáraiFesztre tizenkilenc magyar tanítási nyelvű alapiskola kapott meghívást, amelyek több mint nyolcvan fős létszámban képviseltették magukat. Ezen kívül egy anyaországi iskola- a nyíregyházi Zrínyi Ilona iskola egy csoportja is meglátogatta a fesztivált.

Reméljük, hogy a rendezvény által ismét sikerült láttatni, évről évre népszerűsíteni és egyre vonzóbbá tenni iskolánkat úgy a diákok, mind a szülők szemében. Itt minden diák az érdeklődésének megfelelő irányban tud fejlődni és szabadjára engedheti a kreativitását is.

Tóth Mónika