A kassai Márai harmadikos és negyedikes kisdiákjai izgalmas kulturális eseményen, a Nemzetközi Gyermek Animációs Filmfesztiválon vettek részt a kassai Kulturparkban, ami október 3 – 9 között volt megtekinthető. A fesztivál küldetése, a gyerekek figyelmének és kíváncsiságának felkeltése a művészetek iránt, valamint a felnövekvő generáció ízlésének formálása. A Bibiána néven ismert nemzetközi művészetek háza már XVI. alkalommal szervezte meg a Pozsonyi Animációs Biennálét, /BAB/ az animációs filmek seregszemléjét, amelyet korhatár szerint négy kategóriában láthatott az érdeklődő.

A gyerekek az animációs filmek több fajtájával ismerkedtek meg, láthattak többek között gyönyörű vizualitással és zenékkel előadott rajzfilmeket, árnyfilmeket, bábfilmeket. Összeségében tizenkilenc rövidfilmes versenyblokkot nézhettek meg a világ minden tájáról. Az animációs filmeket szlovák, cseh, lengyel, szlovén, horvát, indiai, spanyol, francia, német, tajvani, üzbég, fülöp – szigeteki általános iskolás gyermekek készítették tanáraik közreműködésével. Aktuális, mindenki számára fontos és mindennapi témákat dolgoztak fel a kisfilmek, melyek nemcsak szórakozást nyújtó és izgalmasak voltak, de elgondolkodtatóak is.

A tehetséges ifjú filmesek produkciói láttán, a máraisok közül is sokan inspirációt kaptak az animációs filmkészítéshez.

Tóth M.