A novemberben megtartott  választások hivatalos eredményének megfelelően Rastislav Trnka Kassa megye új elnöke és a képviselőtestület 57 új képviselője a megyei közgyűlés mai alakuló ülésén letette a hivatali esküt.

Rastislav Trnka független jelöltként, de az OĽaNO, a SaS, a KDH valamint a NOVA  pártok támogatásával 875 szavazattal előzte meg az elnöki poszt megszerzéséért folyó versenyben a Smer elnökjelöltjét Richard Rašit, Kassa főpolgármesterét. Raši így párttársától  Zdenko Trebuľától –  aki 12 évig volt a megye élén – nem vehette át az elnöki posztot.

Rastislav Trnka az eskütétel után tartott beszédét azzal kezdte, hogy: „Ez a megye nem csak a szlovákoké, hanem a magyaroké, a romáké, a ruszinoké is, mint ahogy a többi itt élő lakosságé is“ – majd így folytatta: „Identitását, egyediségét és sokféleségét ez a lakosság együttesen alkotja. Ez a sokféleség jelenti azt a rejtett potenciált, amit fejleszteni, támogatni fogok, mert meggyőződésem, hogy ebben rejtett erő van. Ezzel hozzuk mozgásba a regionális fejlesztéseket, az idegenforgalmat, az oktatásügyet, a kultúrát a szociális szolgáltatások minőségi javítását, az útépítések felgyorsítását, lakosaink életminőségének növelését”- szögezte le az új elnök.

A továbbiakban arról szólt, tudatában van annak, hogy a lakosságnak nagy elvárásai vannak vele szemben és ő kötelességének is érzi, hogy a választási ígéreteit beváltsa.

A leköszönő elnök – Zdenko Trebuľa utódjának címezve a sajtó előtt jelentette ki, hogy : „Trnkának most már letelt az ígérgetésekre fordítható ideje, munkához kell látnia, hogy teljesítsen. Tőle függ, hogy képes lesz-e okos és értelmes emberekkel körül venni magát”

Erre reagálva Trnka kijelentette, hogy a megyei hivatalban nem tervez nagy tisztogatást, de bizonyos személyi cserékre szükség lesz. Legfontosabb tervei között a polgármesterek alkotta tanácsadói testület létrehozását és a nemzeti kisebbségekkel és a szociálisan hátrányos emberek helyzetével foglalkozó külön megbízott kiválasztását említette, illetve a korrupció ellenes audit elvégzését a megyei hivatalban.

A Kassa Megyei Önkormányzat mai alakuló ülésén az 57 újonnan választott képviselő is letette az esküt. A megyei parlamentben az ellenzékbe kényszerült Smer-nek 16 képviselője van, ugyanannyi, mint a Trnkát támogató OĽaNO, az SaS, KDH és NOVA jobboldali koalíciónak. 16 képviselői helyet szerzett meg a Most-Híd. 16 független képviselő is színezi az erőviszonyokat míg az MKP-nak, az SNS-nek és Šport do Košíc a na Východ pártnak egy-egy képviselője van. A mai alakuló ülésen az, hogy milyen klubokat alakítanak meg a megyei parlamentben még nem szerepelt a napirenden, mint ahogy az sem hogy hány megyei alelnököt választanak és kik lesznek azok.

/szasz, foto:németi/