Martin Bačkor, a kassai UPJŠ professzora,  informálta honlapunkat az antarktiszi felderítő útról. A csapat a déli sarkvidéki Johann Gregor Mendel állomás felé tart.

A 2016/2017-es tudományos expedíció védnöke a brünni Masaryk Egyetem. A kutatás egyik szervezője a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Természettudományi kara. A Johann Gregor Mendel kutatóállomás James Ross szigetén található az Antarktiszon. A csapatot három ország négy egyetemének tudósai alkotják: a csehországi brünni Masaryk Egyetem és a prágai Károly Egyetem a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem valamint a törökországi kayseri Erciyes Üniversitesi. Az expedició részvevői még az Új év előtt az argentínai Rio Gallegos városba repültek. Jelenleg itt várakoznak a következő áthelyezésig, a seymouri Marambio artikus állomásra.

A katonai bázison való tartózkodásuk alatt történnek az utolsó intézkedések: két hónapra elegendő élelmiszerbeszerzés, technikai felszerelés tökéletesítése és ellenőrzése. A természettudósok saját beosztásuk szerint, szakuknak megfelelően  dolgoznak majd a Déli-sarkvidéken.

At argentínai katonai légierők az uticéltól 70km-re elhelyezkedő Marambio szigetére több utat tettek az elmúlt hónapban. Hercules C-130-as gépjeik segiségével mindent bebiztosítottak a csapat számára. A következő repülés során már a szlovák, cseh és török kutatókat szállítjak az Antarktiszra. Az expedición két technikai szakember és egy orvos is részt vesz. A csapat egy része már a J.G. Mendel bázis felé tart a csílei Almirante Óscar Viel jégtörő fedélzetén.

Az antarktiszi felderitőút fejleményeiről fokozatosan informáljuk Önöket.

EME