34 szabad frekvenciát bocsátott versenypályázatra a frekvenciatanács. A frekvenciákért ősszel mindössze 10 jelentkező száll harcba. Köztük van az RTVS is, amely a Pátria Rádió javára jelentkezett be a versenybe.

A Pátria Rádió jelenleg FM hullámhosszon nem fogható így nagy szüksége lenne egy kassai ultrarövidhullámú frekvenciára. Az elmúlt három évben rengeteg változás történt a rádió elérését illetően, Kassa viszont még mindig óriási hiánynak bizonyul.

Rigó Konrád az elmúlt pár hónapban többször is hangsúlyozta, hogy bár sok javítani való maradt még a Pátria Rádió működésén, az első és legfontosabb lépés most egy keleti, pontosabban egy kassai frekvencia megszerzése kell hogy legyen.

“Azt, hogy Kassán és környékén nem lehet fogni a szlovákiai magyar rádiót ugyanolyan óriási hibának tartom, mint azt, hogy nem rég még Dunaszerdahelyen sem lehetett hallgatni a Pátriát. Ezek a városok olyan biztospontok a szlovákiai magyarság számára, amelyek nem maradhatnak magyar média nélkül.”

Az RTVS az őszi felhívásban csak a kassai és eperjesi frekvenciát igényli a tanácstól. Ezek ugyanis csak közösen ítélhetők oda a nyertes pályázónak, így mindkét frekvencia használatára a közmédián kívül még ketten jelentkeztek. Az egyik a POWER DEVELOPMENT s.r.o., amely ezeken kívül még két frekvenciára pályáz, a másik jelentkező pedig az FM media s.r.o., amely siker esetén egy új rádióadót, a Rádio Goldiest indítaná el a megszerzett frekvencián.

A pályázók november 19-én nyilvános meghallgatáson számolhatnak be a frekvenciák felhasználásának terveiről. A Pátria Rádió adásának egy részét a kassai stúdiókban készítik, így még inkább megalapozott, hogy a városban és környékén megbízhatóan fogható legyen a magyar adás. Ha sikerül a novemberi meghallhatás Kassán a 102,5 MHz, Eperjesen pedig a 102,7 MHz frekvencián fogható majd a Pátria Rádió.

/écsi/