Szerkesztő: Kocsis Edina

Kassa megye önkormányzata Szlovákia legzárkózottabb megyei önkormányzata. A nyilvánosság döntéshozatalban való bevonásáról, a pénzügyi és közbeszerzési szférából, szociális szolgáltatásokról valamint a közlekedési politikáról sem szolgáltat elegendő információt.  Erről a Transparency International Szlovákia szervezet tájékoztatott, amely negyedik alkalommal állította össze a megyei önkormányzatokat nyitottság alapján felsorakoztató  ranglistát.

A megyei önkormányzatok átláthatósága rendszeres felmérése célja egyebek mellett a klientelizmus és a korrupció mértéke csökkentése. „A szlovák megyék a negyedik választási időszak vége közeledtével transzparensebbek, mint korábban.  A nyolc megyei önkormányzat jelenlegi vezetőinek sikerült átlagban hat százalékkal növelni az átláthatóságért begyűjtött pontszámot tehát 54,3 százalékra,” közölte Mário Kajan, a Transparency International Szlovákia kutatója. „Ezt az előrelépést főként Trencsén megye okozta, amelyhez képest a többi régió tulajdonképpen stagnál.” – tette hozzá.

A Trencsén megyei önkormányzat a korábbi 41-százalékról most a nyilvánosság előtti nyitottságával 75-százalékosan teljesített. Ezzel Besztercebánya megyei önkormányzatát váltotta, amely ellenkezőleg bezárult, így az elsőről az ötödik helyre csúszott.  Trencsén megye javulását főként a megye weboldalán létrehozott „Nyílt megye” részleg hozta, ahol az önkormányzati hivatal korábban elérhetetlen dokumentumokat is közzétesz. „Az internetes oldalon megjelennek videó felvételek az önkormányzati ülésekről, bizottságülési jegyzőkönyvek, nyilvános versenyeljárások folyamata és eredményei, a szétosztott megyei támogatások, beruházási információk vagy politikusok vagyonnyilatkozatai.” – közölte Mário Kajan.

Összességében Nagyszombat- és Kassa megye végeztek a legrosszabb helyen. Zdenko Trebuľa (Smer) elnöksége alatt Kassa megye zárkózottnak bizonyult, a tizenegy értékelt terület közül négyben kifejezetten gyengén szerepelt. Sok pontot veszített például, mert a megyei közgyűlés üléseiről nem készül online videó közvetítés, a bizottsági ülések szigorúan zárt ülések, de a hivatal weboldalán kevés az információ a közbeszerzési eljárásokról és a beruházásokról, vagy a különböző szervezeteknek szolgáltatott pénzügyi támogatásokról, de kívülről átláthatatlan a megye személyzeti politikája is, például a referensi, vagy az osztályvezetői munkahelyek betöltésénél.

Részletes adatok Kassa megyéből itt: http://samosprava.transparency.sk/profile/Z003/2017

Megyék rangsora átláthatóság szerint 2017
Megye Átláthatóság mértéke Változás 2015 -től Változás a sorrendben
1. Trencsén megye 74,8% (Δ +34,1 pp) (+7)
2. Zsolna megye 55,2% (Δ +3,0 pp) (+1)
3. Nyitra megye 54,6% (Δ +5,6 pp) (+4)
4. Eperjes megye 52,6% (Δ -1,9 pp) (-2)
5. Besztercebánya megye 51,1% (Δ -4,9 pp) (-4)
6. Pozsony megye 49,7% (Δ -0,6 pp) (-2)
7. Nagyszombat megye 48,6% (Δ -1,1 pp) (-1)
8. Kassa megye 48,0% (Δ -2,0 pp) (-3)