A terror sajnos mindennapjaink terhes része lett. Nekünk itt Kassán – szerencsénkre – élesben ezt a szörnyűséget még nem kellett megtapasztalnunk, de már az is nyomasztólag hat a békés emberekere, hogy például karácsonykor a mi városunk Fő utcája két végére is védő betontorlaszokat helyeznek ki, nehogy gépkocsival egy terrorista az ünnepi vásárló tömeg közé hajtson a robbantásra kész pokolgéppel megrakott gépkocsijával. A német kortárs író, Ferdinand von Schirach a terror témát egy olyan ötlet alapján tette színre vihetővé, melyben minden nézőnek is állást kell foglalnia az ügyről a saját szavazatával. A bírósági dráma arról szól, hogy egy katonai pilóta lelő egy terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet. Döntenie kellett: hetvenezer néző a stadionban, vagy 164 utas a fedélzeten? Lars Koch, a vadászpilóta döntött és megölt 164 embert. Bűnös volt-e vagy sem?  Nos, erre a nem is olyan egyszerű jogi kérdésre a kassai Thália Színház péntek esti bemutatóján a Czajlik József által rendezett darabban is a nézőknek kell majd dönteniük, mint a világ további kilencvenhét színházában ahol nézők elé viszik a Terrort.

Kassán a vádlott vadászpilótát Habodász István játssza, aki a szerepéről így nyilatkozott portálunknak:
„Nagy feladat, és nem csak azért, mert 26 évesen egy 31 éves katonát kell játszanom – mert ezzel még nem is lenne baj. De az egész előadás speciális: dramaturgiailag, színészileg. Hogy miért? Azért, mert ebben az esetben szó színházról van szó. Semmi más nem dominál, csak a kimondott szó és gondolat. Én játszom ugye a vádlottat. Itt ülök majd három órán keresztül a színpad közepén, szemben a nézőkkel és folyamatosan elhangzik, hogy 164-szeres gyilkossággal vádolnak. Ezt borzalmas megélni!  Magánemberileg én egy hívő ember vagyok – tehát mint néző, biztos, hogy elítélném, mert úgy gondolom, hogy az életet az Isten adta és neki van joga elvenni. Tehát hogy el is hangzik a darabban, hogy az ember Istennel teszi egyenlővé magát. De, mint színész ezt nem tehetem meg. Pont az ellentétjét kell gondolnom és játszanom. Felveszem a jelmezt. Bejövök a színpadra. Van a szerepnek egy fixa ideája. Ez pedig az, hogy egy katona vagyok, aki felesküdtem arra, hogy megóvom a közösséget a károktól . És itt 70 ezer embert óvok meg attól, hogy bele hajtson egy repülő. 164 embert ezért megölök. De ki is mondom a darabban, hogy a repülőgép, amin a 164 ember ült, felrobbant volna, ha a stadionba csapódik. Tehát nagy valószínűséggel mindenki meghalt volna. Kíváncsian várom, péntek este hogy fognak szavazni a nézők…”

Czajlik József, a Thália Színház igazgató-főrendezője a darab műsorra tűzésének okairól portálunknak ezt mondta:
„Fontosnak tartom, hogy a színház házzá járuljon a társadalmi párbeszédhez. A színház más válaszokat ad, mint mondjuk a média, vagy a politikai pártok adnak. A színházban adott a lehetőség – mint ebben az esetben is -, hogy egy bírósági tárgyalás keretében mélyebben körül járjuk, elemezzük a problémát. A bírósági dráma alapja az, hogy ebben a játékban nem a mozgás dönt, hanem a gondolat ereje. A gondolat igazság erejét fel kell hozni a mélyből. A színésznek ki kell állnia az igaza mellett, mert a néző véleményét is csak így tudja befolyásolni. Ehhez persze arra is szükségünk volt, hogy a jogi szféra valamennyi szereplőjének a szakmai részével is tisztában legyünk. Színészeinknek ebben sok segítséget adott Mészáros Lajos alkotmánybíró, akinek ezúton is köszönetet mondunk.“

Ferdinand von Schirach Terror című bírósági drámájának kassai bemutatója tehát péntek este a Thália Színházban, Czajlik József rendezésében.

A szereposztás a következő: Habodász István – Lars Koch-vádlott, Nagy Kornélia –bírósági elnök, Vasvári Emese – Nelson államügyésznő, Menszátor Héresz Attila – Biegler védő, Varga Szilvia – Franziska Meiser, Bocsárszky Attila – Christion Lauterbach, Novák Éva –jegyzőkönyvvezető.
Díszlet: Gadus Erika, Zene: Lakatos Róbert, Színpadi mozgás: Kántor Kata, Dramaturg: Forgács Miklós.

/szaszák/