A NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnökének meghívására Európa és a vele szomszédos térség aktuális biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak ma Kassán  az úgynevezett Bukaresti 9-ek /B9/ : Bulgária, Csehország, Észtország, Livánia, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Románia államfői, melyen jelen volt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is.

Az államfői találkozó előtt a vendéglátó Andrej Kiska előbb Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával a kassai Hilton Szállóban folytatott négyszemközti megbeszélést. Kiska elmondása szerint Soltenberg értékelte, hogy Szlovákia kész a NATO-t illető minden kötelességét teljesíteni.

A biztonságpolitikai kérdések – köztük azok az intézkedések, amelyek megteremthetik a kibertámadások és a dezinformáció elleni hatékony védekezést – a két részből álló államfói kerekasztal megbeszélésen kerültek terítékre. A találkozón az úgynevezett hibrid veszélyeztetések két speciális szakértője, Edward Lucas, a The Economist egykori publicistája, illetve Miriam Lexmann, a Brüsszeli Nemzetközi Republikánus Intézet igazgatója is jelen volt.
A kerekasztal megbeszélés második részét a Kasarňa Kultúrparkban tartották, ahol a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából a jelenlévő államfők egy emléktáblát is lelepleztek.

Andrej Kiska a B9-ek államfőinek a NATO főtitkárával Kassán megrendezett találkozójáról tájékoztatva kiemelte, hogy valamennyien fontosnak tartják a védelmi beruházásokat és ezek polgároknak való megindoklását.

/sz/