E hét végén, augusztus 26 – án, szombaton tartják a nevezetes BÁRTFAI VÁSÁRT, melyre a kasssai érdeklődők az idén a Kassai Gyermekvasút Társaságnak köszönhetően nosztalgia vonattal is eljuthatnak. A régi hagyományoknak megfelelően a vásár most is a város főterén lesz. Az erre a célra megjelölt 4 800 négyzetméternyi alapterületen több, mint 500 árus kínálja majd a termékeit. Számos értékes kézműves egyedi termék között lehet majd válogatni, és természetesen a gasztronómia legínycsiklandozóbb ételei, italai sem fognak hiányozni. Mind ezekhez természetesen a jó hangulatot fokozó zene és a gyerekek igényeinek megfelelő szórakoztató játékok is adottak lesznek.

Természetesen a szervezők arra is ösztökélik majd a látogatókat, hogy Bártfa épített örökségével is megismerkedjenek. Látnivaló van itt bőven, hiszen Bártfa történelmi városközpontját az UNESCO sem véletlenül emelte a világörökség védett részévé.

Az ősidők óta lakott helyen a várost a déli irányból Lengyelországba vezető út mentén még a 12. században lengyel ciszterci szerzetesek alapították. I. Lajos 1352-ben rendelte el a városfalak megépítését és a város piactartási jogot is kapott tőle. Ezt megelőzően Bártfa egyik legnagyobb kiváltsága az lett, hogy Károly Róbert már 1320-ban engedélyezte számára a 8-napos vásártartási jogot, amit Zsigmond király 1403-ban 16-napos vásártartási jogra bővített. Bártfa 1352-től kezdve már szabad királyi város. A városházát, a város mértani középpontjában 1505 és 1508 között gótikus stílusban építették fel. A létesítmény gazdag kőcsipkéiről, a reneszánsz lépcsőfeljárójáról és a meredeken emelkedő tetőzetéről egyaránt nevezetes. Ennek szomszédságában van a Szent Egyed-bazilika, mely a 15. században épült.

Mivel idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját, Bártfával kapcsolatosan el kell mondani azt is, hogy ide már a 16. század elején eljutott a reformáció, aminek következtében a polgárok áttértek az evangélikus hitre. Kiemelésre méltó, hogy Leonard Stöckel – a városbíró fia – 1539-ben a bártfai városi iskolát wittembergi mestere – Philipp Melachton német humanistára, Luther Márton legközelebbi munkatársára bízta, aki humanista gimnáziummá fejlesztette.

Bártfa – noha sok változáson átment a történelem folyamán – aránylag sok épített értéket képes volt megőrizni. A lakosságának összetétele is sokat változott az utóbbi században. Míg 1910-ben 6 578 lakosából 2 571 szlováknak, 2 179 magyarnak és 1 617 németnek vallotta magár, 2011-ben a 33 696 lakosából 28 334 szlovák, 1093 ruszin, 800 cigány, 257 ukrán 98 cseh ás 63 lengyel illetőségűnek vallotta magát.

Bártfán hagyományőrző szándékkal 1971-től mindig augusztus vége felé rendezik meg a régi vásárnapok mai változatát. Az ideire – most első ízben – Kassáról nosztalgia motorvonat viszi el az érdeklődőket. A szerelvény szombaton reggel 7:55 –kor indul a kassai vasúti pályaudvarról. Erre a járatra  retúrjegyet  elővételben a Regionális Információs Központban, a Fő utca 48 szám alatt lehet váltani, illetve a Gyermekvasút Csermely-állomásán. Az utazással kapcsolatosan bővebb információk ezen az internetes címen érhetőek el: kezeleznica@gmail.com

/szaszák/