Fennállásának 145. évfordulóját ünnepli Kassán a Kelet-szlovákiai Múzeum. A jubileum alkalmából ennek a kulturális intézménynek a legértékesebb állandó kiállítását, a kassai aranykincseket augusztus 24-én, csütörtökön ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. Természetesen maga a dátum is történelmi eseményre utal, hiszen a kincseket 1935. augusztus 24-én, az egykori Szepesi-kamara épületének átalakításakor a földbe rejtve találták meg egy rézedényben.

2013 szeptember 13-tól itt Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeum felújított páncéltermében új kiállítási elrendezésben tekinthető meg a 2 920 darab aranypénz, melynek a 84 százalékát magyar és németalföldi pénzek teszik ki, köztük cseh, sziléziai, lengyel, német, dán, svéd, itáliai, osztrák, salzburgi, spanyol veretek, továbbá egy, a Krisztus előtti 4-3. századból származó antik trákiai aranytallér is. A rézedény legértékesebb darabja az 590 grammos, 214 cm-es késő reneszánszkori aranylánc, illetve I. Ferdinánd 1541-es emlékérme.

Aki még nem látta, annak feltétlenül ajánljuk, hogy csütörtökön – élve a múzeum gesztusával – okvetlenül nézze meg ezt az Európában párját ritkító kincsgyűjteményt.

/szaszák/