Egy magyar képviselővel több lesz Kassa-Óvárosának képviselőtestületében!

Amint az köztudott, a tavaly november eleji választások győzteseként Rastislav Trnka (független), lett a Kassai Önkormányzati Kerület új, megválasztott elnöke.  Richard Raši főpolgármesternél 875 szavazattal kapott többet. A győztes február közepén lemondott az óvárosi képviselői mandátumáról. A 2014-es önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot szerzett pótképviselő kerül a helyére. Viszont ebben az esetben érdekes helyzet állt elő. Egyszerre ketten is számításba jöttek, mert pontosan 358 szavazatot kapott Ondová Reiter Flóra (MKP, akit a Hálózat, KDM, Szabadság és Szolidaritás is támogatott) és Ján Šimko (Irány) az akkori helyhatósági választások alkalmából. Így sorsolással kellett eldönteni, ki jut be. Erre február 14-én került sor. Ondová Reiter Flóra lett a győztes.

Az új képviselő 1976. augusztus 30-án született Kassán. A Kassai Magyar Tannyelvű Alapiskola elvégzése után a sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában két évet töltött el, majd a kassai Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 1996-ban érettségizett. Tagja volt az iskola Árvácska néptáncegyüttesének és a Csengettyű gyermekkarának. Tanulmányait a pozsonyi Közgazdasági Tudományegyetem Kereskedelmi Karán folytatta, ahol marketing szakon 2001 májusában kitüntetéssel és dékáni dicsérettel államvizsgázott.

Középiskolai évei alatt többedmagammal alapította az Együttélés Ifjúsági Csoportját, majd egyetemi évei alatt, a pártegyesítést követően a Magyar Ifjúsági Közösséget. Alapítója lett a Szabad Újság ifjúsági rovatának és azt vezette másfél éven át. Több tanfolyamon és tanulmányúton vett részt Magyarországon, európai országokban és az Egyesült Államok tíz tagállamában. Diplomája megszerzése után Bécsben dolgozott.

Szülővárosában, az akkori legnagyobb informatikai vállalat külsős konzultánsaként helyezkedett el projektíróként, valamint a Kis- és Középvállalkozókat segítő „EU Portál” társszerzőjeként. 2003-07 között a Gábor Dénes Főiskola Kassai Kihelyezett Tanszék mérnökinformatikus szakát végezte el. Párhuzamosan részt vett különböző oktatósorozatokon.

2004 januárjában az Európai Parlamentben – Brüsszelben és Strasbourgban – munkálkodott. 2004 nyarán Pozsonyban külsős junior konzultánsként dolgozott a Pénzügyminisztériumban egy info-kommunikációs rendszeren. Vezetőségi tagja volt a Százlábú nevű baba-mama központnak. Megszervezte Kassa eddigi egyetlen magyar-szlovák nyelvű babaúszását és több projekt megírása mellett szerzője és kivitelezője lett egy 6 nyelvű gyerekkönyvnek.

Második diplomája megszerzése után, egy újabb info-kommunikációs on-line kereskedelmi rendszer tervezőjeként és tesztelőjeként kamatozhatta tudását a Mobigem, a.s. (Csehország) és Mobigem, s.r.o. (Szlovákia) cégeknél.

2010 nyarán, az akkori főpolgármester-helyettes, Filipko József javaslatára került KASSA –EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA 2013 csapatába. Két teljesen különböző projekt mindenese lett. Az egyik az Európai Szociális Alapon keresztül felnőttképzéssel a másik Márai Sándor kultuszának visszaállításával-felvirágoztatásával foglalkozott Kassán, a Határon Átnyúló Szlovák Magyar Együttműködés keretén belül. Majd 400 000 EUR költségvetés felelőseként dolgozott. Megjelent egy következő könyve is, társszerzőként Kassáról, Márairól, Európa Kulturális Fővárosáról. Azonban a 2010-es önkormányzati választásokon az őt támogató jobboldali erők elvesztették a választásokat. Egyedül került szembe az Irány és a Híd politikusaival. Hiába dolgozott sikeresen, 6 héttel az Európai Kulturális Főváros 2013 kezdete előtt – utolsó magyarként – azonnali hatállyal, koholt vádak alapján elbocsátottak.

2005-ben férjhez ment és három gyermek édesanyja lett. Apai ágon régi kassai magyar család sarja. Mindhárom gyermeke magyar intézményt látogat, amivel példát mutat, hogy vegyes házasságban is tovább lehet adni az ősök identitását. Életmentő és úszóoktató, idegenvezető tanfolyamot végzett, búvárkodik és kerékpártúrás.

Igaz, csak nyolc hónapig lesz képviselő, de így a 13 tagú testületben ezután  öt magyar szerepel (ezek közül három az MKP színeiben). Március 14-én teszi majd le a képviselői esküt. Gratulálunk és sikeres munkálkodást kívánunk!

Balassa Zoltán