Őszi ízek kóstolója a Máraiban

Az ősz beköszöntével nemcsak az iskolaév kezdődik, hanem eljön a betakarítások, szüretek ideje is. A Máraiban mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyerekek figyelemmel kísérjék a mezőgazdasági munkákat és ismerjék a gabonafélék, a zöldségek és gyümölcsök jelentőségét. Ezért is rendezik meg minden éven az őszi ízek kóstolóját.

dav

Ilyenkor az alsó tagozatosok számára minden foglalkozás az ősz jegyében telik. Énekórákon őszi dalokat is énekelnek, szinte zeng az iskola az „Ősszel érik babám” vagy „A kassai szőlőhegyen” című daloktól. Az irodalom órákon őszi versekkel ismerkednek és különböző őszi témájú interaktív játékokban és vetélkedőkön vesznek részt.

A programsorozat kicsúcsosodását gyümölcsbemutató és ízlelő jelenti, amire ez éven is a kedves szülők és tanítók által készített és ízlésesen elrendezett gyümölcskosarak és tálak sokasága érkezett. Az őszi gyümölcsök közül legtöbb volt a szőlő, a szilva, a dió, de nem volt hiány a mosolygós almából és körtéből sem. A kiállításon a gyerekek megízlelhették egymás csemegéit, amelyek között még olyan kevesek által ismert különleges csemegék is akadtak, mint például a naspolya és a füge.

A napközis tanító néniknek köszönhetően még az iskola előtere is ehhez az ünnepségsorozathoz igazodott. Így a belépőt a sárkányeregetéshez használatos papírsárkányok dekorációja fogadja.

A vidám kalandozás az őszi ízek birodalmában nemcsak kellemesnek, de hasznosnak is bizonyult, mivel a gyerekek ismereteket szereztek a zöldség – és gyümölcsfogyasztás fontosságáról és a bennük rejlő pótolhatatlan vitaminokról.

Tóth Mónika