Elgondolkoztunk- e már azon, hogy vajon, ha idehaza erős a család, erős a háttér, a bázis, akkor a külföldön tanuló diák, külföldön dolgozó gyerek, a kellő tapasztalat megszerzése után, haza vágyik és itt keres munkát, itt talál érvényesülést, itt jegyzi be találmányait, itt végzi tudományos kutatásait, itt alapít családot? Sőt még ezt megelőzve, egy erős család elég önbizalmat ad a gyermekeknek, hogy egyáltalán merjenek kitekinteni, külföldre menni tanulni vagy dolgozni. Ha erős, szerető családból indul a világnak valaki, az nem menekülés lesz, csupán egy „tanulmányi út”, nem egy végleges emigráció, csupán egy intermezzo az életében.

De mitől lesz erős egy család? Az együtt töltött idő, a közös játék élményeket szülnek. Ezek emlékekké alakulnak és ezek a közös emlékek összekovácsolják a családot.  Az ismétlődő családi programok, akár hagyományokká is alakulhatnak, ami kapcsán úgy fogalmazunk majd: „A mi családunk ezt szokta csinálni…” vagy „A mi családunk így szokta csinálni…” Ilyen összekovácsoló, élményeket nyújtó családi nap volt a hétvégén is a Szent Gellért pasztorációs és konferencia központban szombaton, szeptember 24-én. A gyerekek és a szülők közösen készíthettek bőr karkötőt vagy kis bőrzsebecskét, nemezből golyócskát, virágot, fülbevalót vagy más ékszert. A kosárfonásnál meglepő gyorsasággal készültek a kenyértartók és a kulcstartó kosárkák, a mézeskalács pedig egy olyan finom sütemény, amit ha magadnak díszítesz cukormázzal, egész éven jól esik megenni. Akinek nem volt elég a hagyományos bőr vagy nemez ékszer, az csillámtetkót is csináltathatott magának, vagy préselhetett családi kitűzőt.   Aki pedig jobban szereti a mozgást a bent ülés helyett, az gólyalábazhatott, népi játékozhatott az udvaron. Ki lehetett próbálni bádoglavórból kihorgászni a fa halacskákat, célba dobni, ugródeszkával babzsákot röpíteni a fonott kosarunkba. Persze a legkisebbekre is volt gondolva. Ők a szüleikkel mondókáztak, énekelgettek, játszottak.

A családokat bent is képes volt megmozgatni a Kalamajka bábszínház. A közönségből többen is szereplőkké váltak nem egy alkalommal. Így történhetett, hogy a nyulat és a sünit egy-egy gyerek kezében egy harmadik gyerek kergette a közönség széksorai körül egy róka bábbal.

A felnőttek sem maradtak program nélkül. Ők, Belá Tamás atyától megtudhatták a családpasztorációs előadásában, hogy a feleség és anya tisztelete Szent Józsefnél milyen erősen jelen volt. Az ő példáján megtanulhattuk, hogy egy férfinak nem szabad elhamarkodottan, indulatból döntenie.

A rendezvény része volt a „Gyereket a magasba!” világrekord kísérlet. A Három Királyfi, Három Királylány mozgalom kezdeményezéséhez Szlovákiából Kassa és Dunaszerdahely csatlakozott és pontban 11:00-kor Magyarország más pontjain felkészült szülőkkel egyszerre emeltük fel gyermekeinket a levegőbe. Ezzel, azonosulva a kezdeményezés szándékával, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyermek az érték és boldogság és hogy a család fontos. A Három Királyfi Három Királylány mozgalom célja, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek, hogy a gyermekvállalás ne teher és gond legyen, hanem áldás és boldogság. Ehhez bizony erős családok kellenek. Ezt próbálta elősegíteni ez a családi rendezvény a Szent Gellért központban, ami egy közös ebéddel zárult. Mindez egy határon átnyúló Interreg projekt eredménye, amit a Miskolci Háromkő egyesület mint fő partner szervezett a kassai társpartnerrel. A projekt rövid megnevezése – FAMILY – is utal arra, hogy a családokra fókuszál. Ugyanezen projekt keretén belül az Európai Unió fejlesztési alapjának a finanszírozásával valósult meg július közepén egy 4 napos napközis tábor is.  Az Interreg pályázati lehetőségeknek köszönhetően egyre színvonalasabb és színesebb rendezvényeket tudunk szervezni, megszólítva még több embert mint az előtt. 

Henrik Reitzner