A kassai Thália Színház november 16-án tartja a 2017/18-as évad első nagyszínpadi bemutatóját. Szigligeti Ede – Lakatos Róbert: Liliomfi című zenés komédiáját viszik színre Telihay Péter vendégrendezésében.

Forgács Miklós, a társulat dramaturgja közölte a sajtóval, hogy az idei évad darabválasztásai a párhuzamos világok bemutatásának szándékával történnek. Vonatkozik ez a Liliomfira is, de ebben az esetben még az is fontos szempont volt, hogy a társulat ezzel a darabbal kívánja zárni a kassai magyar színjátszás 200. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseit. Czajlik József igazgató Telihay Péter rendező  Kassára hívását azzal indokolta, hogy ő egy olyan szakember, aki a komáromi társulatnál – Kiss Péntek József igazgatásának ideje alatt – olyan tapasztalatokat szerzett a szlovákiai magyar valóságunkról, amelyek birtokában most Kassán a Thália Színház társulatával képes meglépni azt a művészi minőségemelést, amit szeretnének.

Telihaly Péter a bemutató előtti sajtóértekezleten is kiemelte, hogy Szigligeti társadalmi vígjátékként jelölte meg a darabja műfaját – és ezt ő is komolyan veszi, mert a kispolgári és a bohém életforma felmutatása mellet, illetve azzal együtt itt a színházcsinálás öröméről és nehézségeiről is lírai erővel lehet beszélni. Ennek a darabnak a főszereplői színészek: Liliomfi és Szellemfi a kor gyermekei. Provokátorai és szórakoztatói környezetüknek. Vigaszt nyújtanak és tükröt tartanak azoknak, akikkel a sors összehozza őket. Egyazon arc egyik és másik fele, akár a bohócoké: szomorú és derűs. Színésznek lenni ma nem sikk, inkább eszelős megszállottság – tette hozzá, majd így zárta: „ A Liliomfiban a főhősök nem akarják elfogadni a tényeket, a nekik kirendelt valóságot, ők ragaszkodnak ahhoz a jogukhoz és kiváltságukhoz, hogy a maguk kénye-kedve szerint alakítsák az életük, ez viszont óhatatlanul oda vezet, hogy vannak a többiek és vannak ők, és a párhuzamos világok metszéspontjaiban mikor nevetségesen, mikor szomorkásan, mikor tragikusan, mikor szórakoztatóan felszikrázik a meg nem értettség fölötti fájdalom.“

Kassán Liliomfit Madarász Mété és szellemtársát – Szellemfit Nádasdi Péter alakítja. Kulcsszerep még a Mariskáé, amit Lax Judit formál meg. Ebben a zenés vigjátékban a Thália csaknem minden művésze színre lép. Azaz: Vasvári Emese, Varga Szilvia, Rab Henrietta, Varga Lívia, Dégner Lilla, Bocsárszky Attila, Ollé Erik, Pólos Árpád, Illés Oszkár és Novák Éva.

Külön kiemelésre méltó, hogy a társulat zenei vezetőjének, Lakatos Róbertnek köszönhetően a Liliomfit zenés vígjátékként mutatják be, ugyanis a francia szimbolisták közül Rimbaud, Baudleire, Verlaine – és a magyarok közül Petőfi, valamint a kortárs költő Jónás Tamás verseiből olyanokra talált, amelyek megzenésítve még kifejezőbbé teszik ezt a színpadi művet. Telihay Péter, a darab rendezője abbéli meggyőződését is elárulta az újságíróknak, hogy több slágergyanús dal fog elhangzani a három részes előadásban!

A kassai Thália Színház ebben az évadban négy nagyszínpadi- és két stúdió színpadi előadás bemutatóját tervezi.

Szaszák Gy.