Kassa belvárosi parkolásáról szóló157-es általános érvényű rendelet negatív hullámokat váltott ki a lakosok körében. A városháza asztalán van a főügyész tiltakozó nyilatkozata. Az iratban 5 olyan pont van feltüntetve, amely a megkülönböztetés elleni törvényt sérti. A városnak 90 napon belül lépnie kell. A határozatot vagy törvényes formával helyettesíti, vagy eltörli. Ellenkező esetben a főügyész vádat emelhet.

Parkolási vétségért szankció jár. Ha a sofőr ismeretlen, vagy személye egyértelműen nem meghatározható, a felelősség a gépkocsi tulajdonosára hárul. Ez áll a határozatban. A főügyész szerint ez a felelősségre vonás túl megy minden határon és indokolatlan ,,városgazdagodást” eredményez. Azzal sem ért egyet, hogy az a vállalkozó, aki saját parkolóhellyel rendelkezik, kártyát nem kap. Az egy háztartásban élőknek legfeljebb három rezidenskártya jár. A 65. életévüket betöltött személyek csak abban az esetben kaphatnak kártyát, ha bizonyítani tudják, hogy az egészségügyi állapotuk megfelelő gépjármű vezetéséhez.  A főügyésznek az sem tetszik, hogy az elfogadott szabályok betartását a polgármesteren és a városi rendőrségen kívül  más városi alkalmazott is felügyelheti. Ehhez nincs törvényes joguk.

Finomítják a parkolási rendeletet

Richard Raši, Kassa főpolgármestere továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy városunkban a személygépkocsik parkolását az EEI céggel kötött szerződés alapján oldják meg, de arra hajlandó, hogy a lakossági észrevételekkel és javaslatokkal kiegészítsék a hatályban lévő 157-es számú általános érvényű rendeletüket. Erre a képviselőtestület decemberi ülésén kerül majd sor. Elsősorban a rezidens kártyák árának csökkentésében, azok igényelhetőségi körében, valamint  érvényességük meghosszabbításában és a nyugdíjasok kedvezményezésében várhatóak pozitív változások.

„Az aktuális javaslatunk nyitott az olyan konstruktív észrevételek előtt, melyek azt szolgálják, hogy az új parkolási rendszer minél nagyobb számban szolgálja a kassaiakat. Az általános érvényű rendeletben a változtatásra vonatkozó elképzeléseinket – véleményezésre – az érintett városrészeknek is elküldjük.“ – közölte Richard Raši.

A tervezet egyebek mellett azzal számol, hogy a természetes személyek esetében  35 €-ról 20 €-ra csökkentik az első rezidens kártya árát és a vállalkozók esetében sem 300-, hanem 250 eurót kell majd fizetniük.  A nyugdíjasok esetében a korhatárt a 70-ról 62 évre csökkentenék, ami azt jelentené, hogy akik ezt az évet elérik, azok a mostani 35 euró helyett 5 euróért kiválthatják majd az éves rezidens kártyát, vagyis ennyiért parkolhatnak autójukkal az állandó lakhelyük előtt a kártyán feltüntetett lokális parkolási területen.

A javaslat számol a rezidensi parkolási kártya megszerzési körének kibővítésével is, eddig ugyanis csak azok voltak jogosultak, akiknek állandó lakhelyük volt az adott parkolási területen. A módosítás szerint az állandó lakhely, illetve ingatlan tulajdonosa kap felhatalmazást arra, hogy az adott címen állandó lakhelyre bejelentett egyénnek, vagy akár az adott címen bérlőként ott lakónak is igényelhet majd rezidensi parkolási kártyát.

/Eme – Szák/