Együtt kér anyagi támogatást a kormánytól Kassa városa és a megyei önkormányzat. Ahhoz, hogy a keletszlovákiai metropolisz adhasson otthont 2021-ben a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (röviden EYOF) közel 100 millió eurós beruházásra lenne szükség.

Az ifjúsági sportólók multisportágú versenye Európa egyetlen sporteseménye, ahol akár háromezer 14 és 18 év közötti fiatal sportoló mérheti össze erejét. A résztvevők ötven országból, több mint száz versenyszámban versenyeznek, olyan sportágakban, mint atlétika, kerékpározás, úszás, tenisz, kézilabda, kosárlabda.

A rangos sportesemény szervezésijogát 2016 nyarán nyerte el Kassa, amikor a város Minszkben szerződést kötött az Európai Olimpiai Bizottsággal és a Szlovákiai Olimpiai Bizottsággal.

 „A játékokat az akkori főpolgármestertől, ma a beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnökhelyettestől Richard Rašitól örököltük. Az előző városvezetés a hollandiai Ultrecht 2013-as példáját követve, iskolai tornatermekben szervezte volna meg a rendezvénysorozatot, viszont a szervezőket ezért éles kritika érte.” – közölte Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere. „Tudjuk, hogy nem hasonlíthatjuk magunkat Bakuhoz, ahol az EYOF-ot idén szervezik, vagy a magyarországi Győrhöz, amely a 2024-es meghiúsult olimpiai játékokra szánt összegből összesen mintegy 70 millió euróval gazdálkodhatott. Viszont Kassán szeretnénk EYOF-ot” – tette hozzá.

„Részletesen feltérképeztük a város jelenlegi sportinfrastruktúráját. Tudnunk kell, mi minden szorul felújításra, mit kell felépítenünk. Remélem, hogy azt a kevés időt, ami a szervezésre maradt, képesek vagyunk effektíven felhasználni,” mondta Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzat elnöke.

A 2017-ben összeállított költségvetés alapján a projekt megvalósításához 25 millió eurós beruházásra lenne szükség. A megye és városvezetés viszont jelenleg közel 100 millió euróra becsüli az EYOF előkészületeire szükséges összeget. Jaroslav Polaček és Rastislav Trnka a kormány segítségére számít. Február utolsóelőtti hetében találkozót kértek Peter Pellegrini kormányfőtől.

 „Kassaiak vannak a kormányban is. Szeretnénk hinni, hogy fontos számukra a városunk fejlődése, azért akarunk tárgyalni az állami támogatási összeg növeléséről. Pénz nélkül ezt az eseményt nem tudjuk megszervezni.” – közölte R. Trnka.

„A külső pénzforrások bizonytalanok, kevés az esély, hogy 2021-ig megérkezzen a projekt befejezéséhez szükséges összeg. Idő szűke miatt elengedhetetlen lesz, hogy a város vállaljon kötelezettséget. Egyedüli lehetőségről van szó, amely a város és a megye gazdasága fellendítését és fejlődését is segítheti” – magyarázta J. Polaček.

 (ke)