A Kassa-Miskolc közötti gyorsforgalmi út 14,2 kilométeres szlovákiai szakaszát már 2013-ban megnyitották a gépjármű forgalom előtt. Ehhez kapcsolódva a magyar oldalon a sofőrök egyelőre mindössze az államhatár és a Tornyosnémeti közötti 1,5 kilométeres szakaszon élvezhetik a majdani M30-as gyorsforgalmi út előnyeit. Természetesen a magyarországi szakaszon is folynak a munkálatok és az építők állítják, hogy a terveknek megfelelően 2021-re átadják rendeltetésének az 57 kilométeres új gyorsforgalmi utat.

A Kassa – Miskolc közötti gyorsforgalmi út megépítésének azért is nagy jelentősége van, mert ez az útszakasz részét fogja képezni a Via Carpatia közlekedési folyosónak, ami összeköti Európa északi és déli határát. A Via Carpatia a litván kikötővárosból, Klaipedából  indul Kaunas érintésével, majd Bialystok, Lublin és Rzeszow városánál áthalad Lengyeolrszágon. Szlovákiában érinti Eperjest és Kassát, majd Miskolcon és Debrecenen keresztül áthlad Magyarországon. Romániában az útvonal Arad, Nagyvárad, Temesvár, Lugos, Konstanca és Calafat városokat érintve éri el Bulgáriát, ahol a fővárost, Szófiát érinti, majd Szvilengrádon át eljut a görögországi Szalonikibe, ahol az Égei-tengernél van a végpont.

Mivel az R4-es gyorsforgalmi út Kassa és a szlovák-magyar határig terjedő szakaszán már most is nagy a teherforgalom és a személyforgalom, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) nyilvános versenypályázatot írt ki Migléc határában egy pihenő megépítésére. A megrendelő a munkálatok kivitelezésére maximum 10,32 millió eurót tud fordítani. A pályázatot az a kivitelező nyeri majd meg, aki a legjobb árajánlatot teszi és képes 663 nap alatt elvégezni a munkát. Pályázni 2020 január 13 -i g lehet.

/szasz/