Könyv- és játékcserével bővült a SWAP környezetkímélő ruhacsere decemberi rendezvénye. A múlt szombaton megrendezett Karácsonyi SWAP Kassa rendezvényen ezúttal a rászoruló gyerekeknek és családoknak való segítségnyújtásra került a hangsúly.

A projekt célja új felhasználási módot kínálni a résztvevők megunt, kinőtt vagy soha fel nem öltött ruhadarabjaiknak, rég elolvasott könyveinek és a gyerekek megunt játékainak. „Sok család már jóval az ünnep előtt túl volt az aventi nagytakarításon, rengeteg szinte új játékot, könyvet valamint játékot is kiválogattak a polcokról, szekrényekből. A SWAP segítségével ezeket olyan tárgyakra cserélhették, amelyek akár ajándékként kerülhettek a karácsonyfa alá,” – közölte Zuzana Slivenská, a SWAP Kassa alapító tagja. „A SWAP egy konzumellenes ökoprojekt. A Karácsonyi rendezvénynek még erősebb a hozzáadott értéke, azokat a ruhadarabokat, könyveket és játékokat, amelyek nem kerültek új tulajdonos otthonába még december 23-án reggel a Kassai Katolikus Karitász kassaújfalúi (Košická Nová Ves) Krízisközpontjának továbbítottuk” – tette hozzá.

A rendezvény ökológiai  része mellett egyre inkább előtérbe kerül a projekt karitatív oldala. „Az őszi SWAP szervezésénél célul tűztük ki, hogy megoldjuk a maradék ruházat elhelyezését, hogy még emberségesebbé váljon a projektünk. A Kassaiaknak és a környékbelieknek annyira megtetszet a karitatív gondolat, hogy sokan nem is a ruhacsere miatt érkeztek a Karácsonyi SWAP-ra, hanem azért hogy segítsenek a rászorultakon, főként gyerekeken és egyedülálló szülőkön,” – mondta Juraja Galajdová a rendezvény egyik szervezője.

A fennmaradt tárgyakat a Kassai Katolikus Karitász Krízisközpontjába szállították
A fennmaradt tárgyakat a Kassai Katolikus Karitász Krízisközpontjába szállították

(szerk)