Rendhagyó tanévzáró után szeptember 2-án rendhagyó tanévnyitót tartott a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola a koronavírus második hulláma miatt.

Semmi kétség, hogy a visszatérés többnyire örömteli volt, hiszen a hosszú kihagyás és a szünidő után mindenki nagyon örült az iskolának.  Jó volt újra találkozni a rég nem látott osztálytársakkal, beülni az iskolapadokba és örülni az izgalmasnak ígérkező tanévnek. Az elsősök örömébe némi szorongás is vegyülhetett a tanévkezdés és az ismeretlentől való félelem miatt, főleg ebben a nem mindennapi helyzetben.

Az iskola 70 éves fennállása óta először maradt el a közös ünnepélyes tanévnyitó. Ezt most az iskola igazgatósága és az osztályfőnök minden osztályban külön-külön tartotta meg.
Az oktatási tárca annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságban tanulhassanak és érintkezhessenek egymással az osztálytermekben és a közös helyiségekben, a vírus megjelenését és terjedését megelőző útmutatásokat dolgozott ki, mert az ilyen helyzetekben a legfontosabb az elővigyázatosság.
A bejáratnál a gyerekek átadták a törvényes képviselő által kitöltött becsületbeli nyilatkozatot a gyerek egészségi állapotáról. Az intézménybe a szülők nem léphettek be – kivéve az alapiskola elsőseinek egy kiválasztott szülőjét – aki bekísérhette az összes iskolakezdőt a bejáratnál való kézfertőtlenítés után.

Az alapiskola alsó tagozatának tanulói számára kötelező a szájmaszk viselése minden esetben, ha elhagyják az osztálytermet. A felső tagozat, a gimnázium illetve az iskola alkalmazottai számára szeptember 15-ig kötelező a szájmaszk viselése a tanítás alatt is.

A tanulók étkeztetését az iskola előre meghatározott időrend szerint biztosítja.

Az intézményben 25 kisdiák kezdi tanulmányait, akik a tanév első napján a Rákóczi Szövetségtől átvették a támogató ösztöndíjat és az iskolatáskát is.

Rastislav Trnka, Kassa megye képviselőtestületének elnöke szavaival kívánunk sikeres iskolakezdést minden diáknak: „Nagyon szeretném, ha azokat a pozitívumokat, amiket megtanított nekünk a járvány, át tudnánk ültetni az oktatásba, ebben és az elkövetkező tanévekben, a negatívumokat pedig minél hamarabb felejtsük el.”

TM