Rendhagyóan alakult a színház tavalyi évada is: A szezont megálmodtuk, kigondoltuk, összeraktuk, meghirdettük, és az előadásokat  – a lehetőségek szerint online vagy jelenlétileg – intenzíven próbáltuk. A járványhelyzet azonban ugyanúgy közbeszólt, mint korábban és egyetlen egy bemutatónkat sem tudtuk megtartani. Ezért az egész 2020/21-es évad átkerül a következő szezonba és ettől a pillanattól kezdve 2021/22-es évad a neve. Az előző időszak témája a pandémiára való tekintettel az Óvilág/Újvilág hívószó köré szerveződött. Minden előadás a maga módján azt vizsgálja, bármilyen kisebb-nagyobb változás esetén, mit hagyunk magunk mögött és. vissza lehet-e térni a korábbi élethez, lehet-e úgy tenni, mintha semmi sem történt volna, milyen lesz, milyen lehet a régi-új Újvilág? Ennek a témának az aktualitása semmit sem változott, így átkerül a következő szezonba is, de egy új kifejezés is mellé, sőt elé került: RESTART. A fókusz szűkült. A cél világos. Ez már nem a lamentálás ideje. Újra kell kezdeni. Mindenkire vár az Újrakezdés. A Restart.
Az ínséges idők ellenére nagyon bőséges kínálattal várjuk ismét a színházunkba a közönséget. Hét bemutató vár ránk az új szezonban. Két nemzetközi produkció és öt önerőből készülő előadás.

Ivan Viripajev: Illúziók
(mulatságos-keserű dráma)
Rendező: Lévay Adina

Bemutató: 2021. szeptember

A kortárs drámairodalom egyik legnagyobb sztárja az orosz színházi fenegyerek Ivan Viripajev, a világ színpadin pedig egyik legtöbbet játszott drámája az Illúziók. A darab négy ember, két házaspár történetét meséli el. Az életük a vége felé közeledik. Ötven év történései bomlanak ki a vallomásokból, visszaemlékezésből, rekonstrukciókból. A poétikus-ironikus monológokból egyre határozottabban kiderül semmi sem úgy történt, ahogy eddig hitték. Létezik egyáltalán valóság, vagy minden csak látszat? Az igazságot vagy az igazságokat keressük egész életünkben? Emésztő kérdések, melyekre nincsennek egyértelmű válaszok. Csak történetek vannak. Melyeket mindenki másképpen látott. Banalitás és varázslat, apróságok tömkelege és kozmikus távlatok váltakoznak a mágikus szövegben. Van-e értelme az életnek? Ha van, észrevesszük-e? Ha észrevesszük, időbe vesszük észre? A mi boldogságunk a másik boldogsága is? Életek feslenek föl a színpadon. Mi az élet? Dráma? Kínos kudarc? Mámor? Költészet? Üres fecsegés? Illúzió? Illúziók?
Az előadást egy nemzetközi csapat hozta létre, nagy-britanniai, szlovákiai és magarországi alkotók fogtak össze, hogy színpadra állítsák ezt a hallatlanul izgalmas anyagot. A produkció külön érdekessége és vonzereje, hogy a magyarországi Spolarics Andrea mellett három remek és közkedvelt szlovákiai mgyar színésznő vesz részt benne, akik mind kötődnek a kassai Thália Színházhoz: Bandor Éva, Gubík Ági, Varga Anikó. Az előadást Lévay Adina rendezte, aki Angliában él, és akinek Háy János Halottember című szövege alapján készült munkáját láthatta a kassai közönség, Varga Anikóval a főszerepben.

Carlo Goldoni: Bugrisok
(komédia)
Rendező: Matusek Attila
Bemutató: 2021.október

Válságban a család! Veszélyben a hagyományos családmodell! Krízisben a házasság intézménye!Felborulnak a nemi szerepek! Hol vannak a nőies nők és a férfias férfiak? Baj van! Nagyon nagy baj Carlo Goldoni mester vígjátéka alapján legalább 250 éve. Mozaikcsalád, patchworkcsalád, csonkacsalád. Képmutatás, torzsalkodás, perlekedés. Dominanciaharcok, látszatéletek és oktalan szabályok. Halk győzelmek és hangos kompromisszumok. A házasság, mint a hazugság szinonimája. Semmi sem az, aminek első pillantásra látni. Mindenki valamilyen titkot rejteget. Férfiak és nők mindennapi csatározása. Generációk háborús terepe. A szabadság feslettség és a rabság az erkölcs? Az együttélés, mint terror, de ki az áldozat és ki a zsarnok? Egy vitában csak az egyik félnek lehet igaza? Csupa olyan kérdés és állítás, mely egyformán érvényes és fontos téma a 21. század kaotikusnak tűnő s értékváltságosnak látszó korszakában és a 18. századi Velence karneválvégi hétköznapjaiban is. A karnevál a maszkok felöltésének időszaka. De mi van akkor, ha valaki egész életen álarcot visel?
Goldoni komédiája éles és kíméletlen képet ad három már létező házasságról és egy negyedikről, amely a darab folyamán kellene, hogy megköttessen. Persze mások furcsasága, különcsége, merevsége, értetlensége kívülről nagyon viccesnek tűnik. Férjek, feleségek, gyerekek, rokonok, ismerősök próbálják elérni mindenáron azt, ami szerintük helyes, ami szerintük hasznos, ami szerintük egyedül üdvözítő, és amivel kapcsolatban nem vetődik fel: Na, de mit szólnának a szomszédok? Természetesen mindenki mást tart fontosnak. Mialatt két fiatal szerelmes végre egymásé lehet, rengeteg más kérdés is felvetődik. A magunk életét éljük, vagy másoknak akarunk megfelelni. Kinek a kedvéért házasodom? Ki a fontosabb: én vagy a többiek? Vergődés, sínylődés, béklyók közötti lét és az állandó vágy kitérni ebből? De az én szabadságom a többiek szabadság is? Nincs annál humorosabb megpróbálni összeegyeztetni az összeegyezhetetlent.
Carlo Goldoni komédiáját a fiatal szlovákiai magyar színész-rendező Matusek Attila állítja színpadra.

Mark Twain – Lénárd Róbert – Erős Ervin-Klemm Dávid:
Tom Sawyer kalandjai
(musical)
Rendező: Dudás Péter
Bemutató: 2021.december

Ők azok, nem káprázat, bizony visszatértek: Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Becky Teacher – és a többiek, az örök kamaszok, akik már 180 éve példát mutatnak leleményességből, ötletességből, vakmerőségből.
Amibe csak belefognak lélegzetálltó kalanddá válik. Még hogy hervasztó munka a kerítésfestés, dehogyis, a legnagyobb móka a világon! Kinek adatik meg végignézni a saját temetését? Mindenki kincsvadászatról álmodozik, ennek a csapatnak pedig még ez is megadatik! És ami a legfontosabb: életet is mentenek, h úgy alakul. Természetesen a legendás döglött macska is felbukkan a kellő pillanatban.
Kamasz csínytevésnek indul minden, szórakoztató rosszalkodásnak, de valahogy Tom és barátai mindig az élet legnagyobb dilemmáihoz jutnak el – mennyit ér egy emberélet, mi is az igazság, mikor cselekszünk tisztességesen? És ezek a felismerések, nem unalmas prédikációkon keresztül születnek meg, de hihetetlen események sorozatán át. Gyerekek még, de igazságérzetük a legkomolyabb felnőttekre is rácáfol. Minden veszély, megpróbáltatás, izgalom mellett Tomnak ideje van az első szerelmet is átélni.
A kiüresedett szabályokba belemerevedett, különböző ideológiákkal fanatizált, általában a könnyebb megoldást választó felnőttek világában komoly viharokat okoz .Tom és társainak igazságkeresése, pedig a cél csak annyi, egy pillanatra se unatkozzanak. A nosztalgikus történet friss és üde családi misical formájában vajdasági-újvidéki alkotók értelmezésében kerül a kassai színpadra.

Tom Ziegler: Grace és Gloria
(kegyelem és dicsőség egy felvonásban)
Rendező: Czajlik József
Bemutató: 2022. január

Amerikai történet arról, hogy mi változik egy vidéki asszony letében, ha megtudja, hogy halálos beteg?
Tom Ziegler darabjában két erő, öntörvényű nő találkozik. Mindkettőnek valahol kibicsaklott az élete, még ha ezt nehéz is bevallani. A hetvenéves Grace csak a cselekvésben, a szorgalomban, az értelmes munkában hisz. A negyvenéves nagyvárosi Gloria a pezsgést, a kényelmet, a luxust szereti. Grace rábeteg és úgy gondolja amilyen észrevétlenül élt, olyan természetességgel fog majd meghalni is. Gloria sikeres üzletasszonyból lett egy személyes tragédia hatására önkéntes  segítő egy szervezetnél, amely haldoklókkal foglalkozik. A két nő alaposan felbolygatja a másik életét. Aki haldoklik az élet magától értetődő apró szépségeit tanítja megbecsülni annak, aki az élet kihívásaival úgy próbál megbirkózni, hogy megpróbálja megismerni a halál igazi természetét. Grace egész életben a saját kis birodalmába menekült, rossz házasság, szeretetlenség, magány elől. Ezt a világot, most a szeme láttára rombolják le fizikailag, befektetők dózerolják el életének helyszínét. Gloria megszokta, hogy mindent el tud érni, rámenős és magabiztos, de aztán rájött a legfontosabbat nem tudja megóvni, a leglényegesebb kérdésekben nem ő dönt. Grace és Gloria két tejesen különböző világban élnek. A halál hozz össze őket. A halál, mely az élet része. Hiszen minden napot túl kell élni valahogy. Látszólag Gloria megtanul befűteni egy rossz kályhába, megtanulja elviselni a konyhát kéretlenül bérlő rágcsálókat, látszólag Grace életében először megkóstolja a homárt, és hagyja magát kisminkelni, de ezek a banális események új távlatokat nyitnak mindkét nő életében. Rengeteget megtanulnak magukról és arról, hogy az önsajnálat semmire sem megoldás. Két remek színésznő kp nagyszerű lehetőséget a kassai Thália színpadán, Grace szerepében Kövesdi Szabó Máriát, Grolia szerepében pedig Varga Anikót láthatják a nézők.

Kiss Judit Ágnes: Karantén
(vesztegzár egy részben)
Rendező: Forgács Miklós
Bemutató: 2022. február

Magyar történet arról, hogy mi történik, h egy családot járványveszély miatt karmanténba zárnak?
Kiss Judit Ágnes még 2015-ben eljátszott a gondolattal miképpen reagálna egy átlagos család, ha az észrevétlen mindennapi összezártságból, hivatalos, kötelező vesztegzár lenne. A Németországból terjedő rettenetes veszélyes uborka-láz fenekestől fordítja föl a család életét. Vagy mégsem. Tanárnő anya, mérnök apa, egyetemista lány, jobb napokat is megélt operett-díva nagymama és az időnként felbukkanó takarítónő. Meg persze a hatóság képviselője a szigorú és hazafias doktornő. A pandémia felbukkanásáig, mindenki maga
korlátozta a saját és mások szabadságát, elvágyódott, szeretett volna másként élni, de mindig késlekedett, hogy megtegye azt a bizonyos lépést. Keserű-frusztrált játék volt ez a helyzet, senki se tudta volna megmondani hogy magukat vagy a többieket csapják-e be jobban nap mint nap. Amikor a bezártság kötelező lesz ,paradox módon szinte szabadággá válik a korlátozás, hiszen újraértékelődik minden, tétje lesz annak, ami eddig magától értetődő volt. Csodák persze nincsennek, de kiderül a palacsintasütés is lehet az élet legnagyobb misztériuma, a boldogság és összetartozás szimbóluma.

Lucskay Róbert-Forgács Miklós-Czajlik József: Papa,mama és a pohár (Alkoholisták gyerekei)
(monodráma)
Rendező: Czajlik József
Bemutató: 2022. március 

Lucskay Róbert színészként több mint 265 év után tér vissza a kassai Thália Színázba, ahol a pályáját kezdte. A Nagy-Britanniában élő színész olyan nagypresztizsű színházban is játszott, mint a Globe Theatre, több rangos elismerést is kapott, a britt színházi élet számtalan izgalma alkotójával dolgozott együtt.
Egy különleges szerzői monodrámával, abszolút ősbemutatóval tér haza, amelyben egy nagyon fontos, de gyakran tabuként kezelt, nagy nyilvánoság előtt ritkán elemzett problémáról beszél. Ez, pedig az alkoholista szülők gyerekeinek a sorsa. Mi mindent él meg egy gyerek szenvedélybeteg szülő mellett, mit érez, mit gondol, mit rejteget? Milyen felnőtt lesz egy ilyen gyerekből? Hogyan dolgozza fel a feldolgozhatatlant? Hogyan küzd meg a külső és belső démonokkal?
Merész a témaválasztás és ugyancsak bátor a színházi formanyelv is. Az előadás több műfajt házast össze, több zsáner kifejezőeszközeit használja és több színházi stílust ötvöz gátlástalanul. Az egyik műfaj a monodráma, ráadásul annak is az a válfaja, amikor több szereplőt is ugyanaz a színész jelenít meg, és ez alkalmat ad a bravúros színészi játékra. A következő műfaj a komlex színházi-nevelés (TIE), vagyis a részvételi színház, amelynek fő eleme az interakció, a közös gondolkodás, a nézők bevonása, a közös beszélgetés az alkotó s a közönség között, a téma nemcsak művészi, de konkrét gondolati kibontása, a vélemény kifejtése. Sajátos színészi jelenlétet kíván meg a stand up comedy műfaja, amely komoly dolgokról képes beszélni, akár tiszteletlenül, provokatívan és pimaszul. És a szó a fő fegyvere. Az előadás autentikus, hiteles történeteket dolgoz fel, tehát van egy dokumentarista vonulata is. A produkció külön szexepillje pedig a bábok felhasználása, mifelénk csekély hagyomány van a bábos technikák használatának, felnőtteknek szóló, nem mese előadásokban.
A projekt nemzetközi összefogással készül, angol és szlovákiai magyar alkotók dolgoznak majd együtt.

Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera
(népies-zenés krimiballada)
Rendező: Rédli Károly
Bemutató: 2022. április

Roland és Etelka házasodni készül. Két világ találkozik az esküvő napján: Etelka szülei, a kikupálódott városi polgárok és Roland szülei, a gazdag parasztok. „A menyasszonyt domborodik, a magyarság szaporodik“- énekli Julika, a vőlegény mostohatestvére, akinek szintén van titkolnivalója. De pontosan így van ezzel az egész család. Mindenki csacsog, mindenki örül. Mindenki úgy tesz, mintha minden tökéletes lenne. De egyre inkább repedezni kezdenek a hazugságokból, elhallgatásokból épített falak. Sorra derül fény kisebb-nagyobb rejtélyekre: ki kit utál?, ki kit szeret?, ki kinek a kije? Julikát mostohaapja két hold szőlőért eladta a részeges állomásfőnöknek. Amikor az üzlet meghiúsulni látszik, bosszúból az Állomásfőnök beszélni kezd, egy régi-régi történebe fog bele. Fokozatosan megelevenedik a múlt. A múltból pedig felbukkan a Cowboy és kiderül ő a kulcs a legnagyobb rejtélyhez. Mindenki találkozott vele, mindenkinek van hozzá köze, mindenki életére hatással volt.
A népzenét a barokk operával ötvöző fergeteges történet egy kudarcra ítélt lagziról mesél. Szegénység és kiszolgáltatottság, kisemberi vágyak és mindennapi hazugságok, gyilkos humor és humoros gyilkosság. Mindenki csak boldogulni akar és ez a legbiztosabb út a boldogtalansághoz. Kusza családi kötelékek és bonyolult érzelmi viszonyok. Vérbő komédia és gyötrelmes dráma. Édes titkok és fájdalmas leleplezések, mert semmi sem az, aminek látszik.