A koronavírusos fertőzés felderítése érdekében tegnap /szombaton/ elkezdett és vasárnap befejeződő országos tesztelés első napi eredményei a vártnál is jobbak. Jaroslav Naď, Szlovákia védelmi minisztere ezekkel a szavakkal közölte a legfontosabbakat:
„Szombaton Szlovákia nem egyesre, hanem csillagos egyesre vizsgázott. Tegnap 2. 581.113 embert teszteltek le és 25.850 fertőzött egyént találtak – ez alig 1 százalék. Ha valaki pár nappal ezelőtt azt mondja nekem, hogy elérünk ilyen eredményt, akkor valószínűleg kinevettem volna.”

Igor Matovič kormányfő azt emelte ki: bebizonyosodott, hogy a bajban össze tudunk fogni. Egyúttal bocsánatot kért azoktól, akik nem azért vesznek részt az országos tesztelésen, mert szeretnének, hanem mert kénytelenek. Ezzel kapcsolatosan arra is emlékeztetett, hogy a korlátok nélküli szabadság anarchiához vezet. Ezért nem elég szabadnak, felelősségteljesnek is kell lennünk. A kormányfő azokat, akik a tesztelésen pozitív eredmény kaptak, arra kéri, hogy maradjanak karanténban, értesítsék az eredményükről az ismerőseiket, arra kérvén őket, hogy menjenek el teszteltetni magukat. Akik nem akarnak antigén-tesztet, végezzenek PCR-t.

Az országos koronavírus-tesztelés eddigi eredményeiből azt is megállapították, hogy Szlovákia déli részein eddig fertőzési gócok nem alakultak ki.

Akik eddig még nem vettek részt az országos tesztelésen, azok ma, vasárnap este 9.30 óráig még megtehetik.

/sz/