Kuc Ladislav (34) a bíróság szerint terrorista bűncselekményt követett el és felelős a kassai McDonald‘s melletti bomba felrobbantásáért. Az első szlovák terrorista meghallgathatta a végső ítéletet. A Kassai Kerületi Bíróság 25 évnyi szabadságvesztésre ítélte terrorizmus vádjával.
A döntés alapján a 34 éves kassai lakos volt a felelős a 2011-ben a kassai gyorsétterem melletti bomba felrobbantásáért, továbbá bűnösnek találták tiltott robbanóanyag és fegyvertartás vádjában. A bíróság így elutasította a férfi fellebezését, aki szélsőséges állatvédőnek tartotta magát a járási bíróság előző íteletének ellenére is.
Így tehát Kuc, aki eddig a rács mögött ült, lett az első szlovák állampolgár, akit terrorizmus vádjával ítéltek el. Bár a védelem ragaszkodott ahhoz az állításhoz, hogy ügyfele elmebajban szenved, a szakértői vélemény bebizonyította, hogy tettéért teljes mértékben ő felel. Az ügyvédnő az aránytalanul hosszú időtartamú börtönbüntetés mellett érvelt, de ezt a kerületi bíróság nem fogadta el.

„A másodfokú bíróság bebizonyította, hogy a vádlott a bűntett idején majd három éven keresztül készülve átgondoltan, ésszerűen, zavartalanul, előre megfontolt szándékkal cselekedett.“ – jelentette ki a kerületi bíróság tanácsa.
A védőügyvéd az ítélet után nem zárta ki a fellebezés felülvizsgálatát, melyet a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságához továbbítanak.
„Továbbra is az a véleményem, hogy ez méltatlanul szigorú ítélet, kizárólag az általános megelőzést vették figyelembe. Egy demokratikus köztársaságban ügyelni kellene az egyéni megelőzésre is (az elkövető visszatartása attól, hogy megismételje cselekményét – a ford. megj.). “ – nyilatkozta az újságíróknak. Véleménye szerint ügyfelének egy pszichiátriai, zárt intézeti kezelésre van szüksége.
„Állítom, hogy védencem nincs tisztában a büntetőeljárás értelmével és céljával.“
Az ítélet szerint Kuc felelős a bombatámadásért és egyéb tettekért, mint a robbanóanyag előkészítése, tiltott fegyverviselés, zsarolás és megfélemlítés. Az otthon készített bomba felrobbanása, melyet egy szemeteskukában helyezett el, 2011. december 28-án történt. Szerencsére senki sem sérült meg, a robbanás csak anyagi károkat okozott. A járási bíróság ítélete alapján Kuc előre megfontolt szándéka a lakosok megfélemlítése volt, továbbá kényszeríteni akarta országunk kormányátolyan intézkedések hozatalához, melyek az állatok leölését korlátozzák.

Másodszor a kerületi bíróságon
Az eset második alkalommal került a kerületi bíróság elé. A  Kassai I. Járásbíróság tavaly májusban 25 év szabadságvesztésre ítélte el Kuc-ot terrorista bűncselekmény vádjával. A védelem fellebezett és új szakértői véleményt kérvényezett, mely szerint a vádlott pszichikai betegsége miatt nem volt képes tettei irányítására.
A kerületi bíróság végül eltörölte az ítéletet és javasolta az ügy alacsonyabb szintű bíróságravaló áthelyezését, mivel további szakértői véleményre volt szükség.
Az utóbbi megerősítette a vádlott beszámíthatóságát, azaz mentálisan nem beteg, mindössze személyiségzavarban szenved. A járásbíróság Kuc Ladislavot így ismételten 25 év szabadságvesztésre ítélte, melyet az egyik legmagasabb biztonsági szinttel rendelkező börtönben fog letölteni.

Forrás: Košice24