A város – és egyben a keleti régió legtöbb embert alkalmazó munkáltatója a kassai vasművek, azaz a U. S. Steel, amely egyben Közép-Európa legnagyobb integrált acélgyártója. A vállalat kezdetei óta az ország gazdaságának egyik legfontosabb eleme. Az itt kitermelt acél számos világszerte elismert márka termékeiben megtalálható mint például a Volkswagen, Audi, Whirpool, Samsung, vagy a Siemens. Több mint 500 ügyfélnek beszállítói a világ 40 országában. Az üzemben még az utóbbi években történt leépítések után is 8 253 alkalmazott dolgozik.


A város legnagyobb munkáltatói közé tartoznak az olyan IT cégek, mint a T- Systems, az AT&T, vagy a Ness KDC. A T-Systems Slovakia 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy információs és kommunikációs technológiai szolgáltatásokat nyújtson a Deutsche Telekom globális vállalat ügyfelei számára. A vállalat megalakulása óta kizárólag Kassán működik, és az elmúlt évtizedben a nulláról indulva a második legnagyobb szlovákiai informatikai vállalatává és az ország keleti részének második legnagyobb munkaadójává nőtte ki magát, egyben a tizenöt legnagyobb szlovákiai munkáltató egyike, több mint 2000 alkalmazottal. Az AT&T telekommunikációs vállalat 2002 óta működik Szlovákiában, és összesen több mint 2800 embert foglalkoztat Pozsonyban és Kassán. A kassai székhelyű Ness Košice Development Center (Ness KDC) 2005-ben alakult, és több mint 500 alkalmazottal a régió legfontosabb munkáltatója a szoftverfejlesztés területén. A vállalat kassai termék- és technológiafejlesztési és innovációs központja nemzetközi ügyfeleknek nyújt szolgáltatásokat olyan területeken, mint az autóipar, a közlekedés, a pénzügyi szektor, vagy a média és marketing.


A közeljövőben a város felkerül az autógyártás térképére is. A Kassához közeli Valaliky településen, ahol a Volvo Cars Slovakia stratégiai ipari parkjában közel 7200 munkavállaló talál majd munkát az elkövetkező években. A beszállító cégekkel együtt ez a szám közel 16 000-re emelkedhet. Az autógyárban a termelés fokozatos felfutását 2026-ig tervezik. A vállalat intenzíven dolgozik azon, hogy a szlovákiai egyetemeken és szakközépiskolákban a beruházóval kötött szerződésnek megfelelően növelje a mérnöki és más autóiparhoz kapcsolódó szakok számát. Az oktatási minisztérium 9 szakiskolát választott ki az autógyárral való szorosabb együttműködésre, amely a nemzetközi oktatás minőségét is javítani kívánja Kassán és az egész régióban.

Pracu Eszter