Magyarságunk közelgő nemzeti ünnepe alkalmából a kassai Szent István Polgári Társulás és a Bocskai Keresztyén Társaság e hét végén, szombaton Szent István királyunk tiszteletére, a nemzeti összetartozás jegyében rendezi meg a Szent István-napi ünnepséget. Újkori történelmünkben Kassán ötödször kerül sor erre a rendezvényre. A rendezők most is minden kassai magyar szervezet tagjait, minden családot és azok barátait is várják erre a megemlékezésre.

Az V. Szent István-napi ünnepség színhelye a kassai Thália Színház Márai Stúdiószínpada. A rendezvény 15 órai kezdettel nemzeti imánkkal, a himnusszal kezdődik, majd az egybegyűltekhez Csáky Pál – európai parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke intéz ünnepi beszédet. Ezt követően kerül sor a díszoklevelek átadására az arra érdemes kassaiaknak, majd a Csermely- és a Vox Columbellae kórusok, valamint a Csemadok Őszirózsa énekegyüttesének műsora következik. Az ünnepség második részében a Boráros Imre Színház Kassán is bemutatja Csáky Pál: Hit és illúzió című darabját, amit Gali László Jászai-díjas rendező állított színpadra. Ez a darab formálisan egy kisvárosi gimnázium olyan hét volt diákjáról szól, akik a szlovákiai magyar társadalmat képviselik. Van köztük közgazdász, újságíró, tanító, közösségszervező, közéleti ember és hivatalnok, akiknek az életpályája modellértékű, s azt hivatott bemutatni, hogyan alakult ki a mostani valóságunk a múlt évszázad nyolcvanas éveihez képest. S bizony oda ér, hogy a főszereplő házaspár egy szép napon arra ébred, hogy a szép eszméikkel egyedül maradtak: a modern idők viszonyai, az érdekek és a pénz szanaszét sodorták az egykor viszonylag összetartó csapatot. A Hit és illúzió tulajdonképpen a szerző korábbi darabjának, a Hit és hűségnek a folytatása, olyan értelemben, hogy amíg az előző a felvidéki magyarság huszadik századi történelmét szemlélteti egy családregény formájában, a jelenlegi darab áttételesen az 1989 utáni időszakról szól, arról, hogyan éltünk az esélyeinkkel, s bemutatja azt a közeget, amelyet a társadalmi fejlődés és a modernizációs hatások együtt produkáltak azóta, és amelyben ma sokan kiábrándultnak érzik magukat. Csáky Pál meglátásait ebben a darabban Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Petrécs Anna, Tarics Péter, Borsó Ákos és Vadkerti Bálint kelti életre.
Az V. Szent István-napi ünnepség záró részére17.30 órakor a Teledom Timon utcai székházának éttermében kerül sor, ahol az új kenyeret Orémus Zoltán református esperes és Bohács Béla görögkatolikus lelkész áldja meg, amit uzsonna követ. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárul.
Az ünnepségre készülők figyelmét a szervezők az alábbiakra hívják fel: „Kérjük, hogy a rendezvényre előzetesen jelentkezzen be annak érdekében,hogy mindenki számára megfelelő helyet és ellátást tudjunk biztosítani. Arendezvényen a részvétel díjtalan, ám az uzsonna megrendelése az idén térítés ellenében lehetséges, ára 6 €. A zökkenőmentes előrendelés érdekében az uzsonnai szolgáltatásra jogosító belépő jegyet a CSEMADOK Kovács utca 38. szám alatti székházában lehet megrendelni és átvenni, naponta, augusztus 1-től 16-ig, 9.00 -12.00 és 13.00 – 16.00 óra között.”

A kassai Szent István-napi ünnepségek zárórendezvényeként 2018. augusztus 19-én, vasárnap – a történelmi egyházak és a Csemadok Kassai Városi Választmánya közös szervezésében – 16.00 órai kezdettel a görögkatolikus templomban – Pásztor Zoltán, római katolikus püspöki helynök, Bohács Béla, görögkatolikus lelkész, Orémus Zoltán, református lelkész, esperes közreműködésével ökumenikus istentiszteletet tartanak, amit követően a Miskolci Animus Csengettyű Együttes mutatkozik be a kassai közönségnek.

/szasz/