Az idén a Szlovák Köztársaság elnöke, Zuzana Čaputová védnöksége alatt 2021.május 15-én, szombaton kerül megrendezésre a Múzeumok és galériák éjszakája. Ebbe a közkedvelt rendezvénybe a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma is bekapcsolódik, jóllehet a múzeumok a járványhelyzetre való tekintettel főként online programmal készülnek, ami 15:00 órától a www.nmag.sk weboldalon lesz elérhető. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma megtekintésre ezúttal A stószi remete című dokumentumfilmet ajánlja, melyben Fábry Zoltán szlovákiai magyar írót mutatják be. Egy magyar nyelvű virtuális tárlatvezetés formájában pedig a kassai Márai Sándor emlékkiállítást ismertetik meg az érdeklődőkkel. Ez a felvétel a Csemadok által szervezett 52. Kazinczy Napok keretében készült.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a további aktuális lehetőségekre és rendezvényekre is felhívja az érdeklődők figyelmét: 

Az egyes múzeumainkban található állandó tárlataink és időszaki kiállításaink (Žižkova 18, Pozsony, Madách-kastély Alsósztregován, Márai Sándor emlékkiállítás Kassán) 10:00 és 17:00 óra között lesznek látogathatók, a jelenlegi járványellenes intézkedéseknek megfelelően (a látogatók száma korlátozott: 1 fő – 15 m2) és az érvényes szokásos belépődíj ellenében. 

Továbbá újdonsággal, a Szlovákiai Magyar Nyelvjárások Hangoskönyvével bővul az Étel, ital, álom … Mindennapok és ünnepek az emberek életéből című állandó néprajzi kiállításunk Pozsonyban. A könyv beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, melyek ízelítőt adnak a szlovákiai magyar tájegységek nyelvjárási sajátosságaiból. A hangoskönyv Presinszky Károlynak, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete adjunktusának szerkesztésében készült el. 

Ez a multimediális nyelvjárási szöveggyűjtemény olyan informatikai eljárással jött létre, melynek segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftverrel készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos, a budapesti ELTE kutatói fejlesztettek ki. A kiállításban található térképen az egyes településekre kattintva meghallgatók és elolvashatók a hangoskönyvek hanganyaggal szinkronizált szlovákiai magyar nyelvjárási szövegei.

Alsósztregován, a Madách-kastélyban, Csanda Gábor beszélget Jitka Rožňovával, Az ember tragédiája című mű szlovák nyelvű fordítójával. A kastély parkja 4 új fával gazdagodik, amelyeket a nagykürtösi járás 2 alapiskolája és 2 intézménye képviselői ültetnek el. 

/sz/