Szlovákiában folyamatosan nő az influenzás betegek száma, emiatt egyre több tanintézmény zár be a városokban.
Így van ez Kassán is, ahol két középiskolában rendkívüli szünet lépett érvénybe a héten, így a diákoknak pár nappal hosszabb lesz a tavaszi szünet.

Szerdától péntekig nem lesz tanítás a Ján Bocatius Szakközépiskolában, továbbá a Déli sugárúton lévő vendéglátóipari szakközépiskolában sem (Hotelová akadémia, Južná trieda 10).

„Mivel a Kassai kerületben a diákoknak a jövő héttől tavaszi szünetük lesz, így a tanítás csak 2015. március 2-án kezdődik,“ – tájékoztatott a kassai kerületi önkormányzat szóvivője, Zuzana Bobríková.

A legtöbb beteg gyerek

Az orvosok által jelentett betegek túlnyomó többsége gyerek volt, az influenzavírus főleg a 6 – 14 év közöttieket támadja.
A Szlovák Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a Kassai kerületben a múlt héten 16%-al nőtt az influenzások száma, így nemcsak középiskolákban, hanem egy alapiskolában és két óvodában is rendkívüli szünetet rendeltek el.

Egyelőre csak helyi és járási szintű járványok alakultak ki, de a Közegészségügyi Hivatal megerősítette, hogy már nálunk is előfordul a mutálódott influenzavírus. Ez azt jelenti, hogy a beoltott személyek ugyanúgy megbetegedhetnek, mint azok, akik nem kaptak védőoltást.

Hogyan ismerjük fel a vírust?

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, mely általában a téli és kora tavaszi időszakban jelentkezik. Az esetek többségében viszonylag nyugodt lefolyású. A betegséget okozó vírus elsősorban a levegőben terjed – köhögés és tüsszögés által. Leggyakrabban a nyálkahártyákon át (szem, orr, száj) kerül a szervezetbe. A lappangási idő 1–3 nap, fő tünetei a nagyon magas, 39–40 fokos láz, izomfájdalom, nátha, torokfájás, fullasztó száraz köhögés. Ha nem alakulnak ki szövődmények, a tünetek 3–5 nap után enyhülnek, teljes gyógyulás 2–4 héten belül várható. A leggyakoribb szövődmények közé a légcső-, középfül-, tüdő-, orr- és arcüreggyulladás tartozik. A komplikációk az idősebbeknél és súlyos szívbetegségekben szenvedőknél életveszélyesek is lehetnek, ezért jobb, ha ők már az első tünetek jelentkezésekor ágyban maradnak.

 

Forrás: kosickespravy, újszó