A L. Pasteur Egyetemi kórházba tegnap további 3 150 adag Pfizer-vakcina érkezett – tájékoztatott erről az intézmény szóvivője, Monika Krišková.

„A felhasználásukat rövid időn belül megkezdjük. Addig is egy fagyasztókamrában lesznek elhelyezve, tekintve hogy a tárolásukhoz -80 C fok szükséges.”

– nyilatkozta Peter Kizek, az intézmény Tudományért, kutatásért és oktatásért felelős ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint elegendő oltóanyaggal rendelkeznek ahhoz, hogy naponta beoltsák a korona.gov.sk weboldalon beregisztrált személyeket és ugyanúgy a kórház egészségügyi alkalmazottait is. Szerdáig több mint 5000 személyt sikerült beoltani, közöttük egészségügyi alkalmazottakat és a covid-zónában tevékenykedő létfontosságú infrastruktúra dolgozót is. Hozzátette, hogy a kórház egészségügyi dolgozóinak 66%-a fejezte ki az oltás iránti igényét. Az egészségügyi dolgozók körülbelül 15%-a nem kaphat most oltást, mivel a közelmúltban estek át a Covid-19 megbetegedésen.

Jelenleg a kórház 3 intézetében – az Infektológiai és Utazási Gyógyászati Klinikán, a Munkaegészségügy Klinikáján és az Egészségügyi Pavilonban végeznek oltást, ami naponta 200-400 személy beoltását teszi lehetővé.

Jövő héten a kórház egy új oltóközpontot alakít ki a Rastislav utcai II-es Pavilonban. Kizek szerint ez a megoldás kényelmesebb lesz az oltásra érkezőknek, valamint lehetővé teszi a napi több mint 400 személy beoltását is.

Forrás: Korzár, borítókép: Denník N