A Kassai Közösségi Közlekedési Vállalat a zsolnai TransData céggel együttműködve Szlovákiában a városi közlekedésben való tájékozódás megkönnyítésére elsőként vezette be az Ubian Mobil Aplikációt. Az információs és navigációs rendszer igénybevételéhez az utasnak elegendő vagy a mobilját, vagy a tabletjét használni, és attól az adott pillanattól kezdve ahol akkor tartózkodik, minden információt megkap a célállomáshoz való eljutás lehetőségeiről.

Amint azt Michaela Karaffová, a Kassai Közösségi Közlekedési Vállalat szóvivője portálunknak elmondta ez a rendszer jelenleg  a városi – és a városmelléki  közösségi  autóbusz-, illetve villamos közlekedésben  tájékoztatja az utasokat, de már folyamatban van a vasúti közlekedésről szóló információk bekapcsolása is a rendszerbe.  Az Ubian Mobil Aplikáció szolgáltatásainak elérése nagyon egyszerű. A displej felső kereső rubrikájába az utasnak elegendő beírnia a célállomást, vagyis megnevezni azt a helyet ahova el akar jutni.  Ha ezt megtette, utána megjelenik előtte egy térkép, melyen látja az utas a pillanatnyi helyzetét és kijelölve azt az útvonalat, amin a célállomáshoz eljut. Ha szükséges az utasnak átszállnia, azt is időben megtudja, mint ahogy azt is, hogy milyen csatlakozással folytathatja az útját. A  rendszerrel ellenőrizhető a járatok  menetidejének a valós helyzete- tehát az esetleges késésekről is tudomást szerezhetünk. Természetesen az Ubian a felhasználót arról is időben értesíti, hogy milyen megálló következik, melyiken kell kiszállnia, illetve átszállnia egy másik járatra. Késés esetén az aplikáció javaslatot tesz a további legjobb variáció kiválasztására.

A mobil telefonokon az aplikáció az Android rendszerrel működik. Ez a Google Play-ről ingyenesen letölthető.  Az Ubian Mobil Aplikációt Kassán ez idő tájt próbaüzemben működtetik, de már így is várják az utasok tapasztalatai, visszajelzéseit, ötleteiket a szolgáltatás további javítására.  Akinek bővebb tájékoztatásra van szüksége erről az aplikációről a www.ubian.sk oldalon megtalálhatja.

/szák/