Alig kevesebb, mint három héttel az önkormányzati választások előtt, közös főpolgármester-jelöltről tárgyalnak a jobbközép pártok Kassán. Radoslav Procházka, a Sieť (Háló) elnöke már korábban jelezte, pártja szeretné, ha több nagyvárosban is sikerülne megegyeznie a jobbközép pártoknak, és közös főpolgármester-jelöltjük lenne. Ezek közé a városok közé tartozik Kassa is, ahol az eddigi közvélemény-kutatások szerint magabiztosan vezet a Smer jelöltje, a főpolgármesteri posztot jelenleg is betöltő Richard Raši. A Korzár napilap információi szerint a KDH, SDKÚ, NOVA, SaS, MKP, KDS, OKS és DS pártok által támogatott Rudolf Bauer, a Sieť (Háló) és a Híd pártok által támogatott Alena Bašistová, továbbá a függetlenként induló Ján Dečo ültek tárgyalóasztalhoz. A napilap szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Rudolf Bauer, vagy Alena Bašistová javára lép vissza a másik két főpolgármester-jelölt.

Külön érdekesség, hogy a felek már a jelöltlisták leadása előtt is tárgyaltak, de akkor nem sikerült megegyezniük. A Sieť (Háló) akkor azzal érvelt, felméréseik szerint a választók új arcot szeretnének látni a politikai palettán, lehetőleg egy fiatal nőt, ezért esett a választásuk a viszonylag ismeretlen 37 éves főiskolai tanárra, Alena Bašistovára. Némi meglepetést okozott az is, hogy a KDH egykori tagja, Ján Dečo is indul a főpolgármesteri székért. Többen azzal vádolták, szándékosan gyengíti a jobboldali jelölteket, és megosztja a szavazatokat. A főpolgármester-jelölt határozottan elutasította ezeket a vádakat. Rudolf Bauer korábban úgy nyilatkozott, Alena Bašistovának és Ján Dečonak sincs esélye arra, hogy legyőzzék Richard Rašit a választásokon.

Az önkormányzati választások november 15-én zajlanak majd, reggel hét órától este nyolc óráig. A választási kampány hivatalosan október 29-én, szerdán kezdődik és két nappal a voksolás kezdete előtt ér véget, amikor is életbe lép a kampánycsend. A főpolgármester és a városrészek polgármestereinek személyén felül a városi közgyűlés és a városrészek önkormányzatainak összetételéről is a választók döntenek. (mmi)