Két évvel ezelőtt Kassa városa a hatodik lakóépületet bontatta le azok megromlott statikája miatt a Luník IX lakótelepen. A lebontásokat idén is folytatni szeretné.

„Jelenleg 2 lakóépületről van szó, a Hrebendova 26-28 és 30-32-es számúakról. Az épületek használóinak csak egy adott időre volt szerződésük, amely már régen hatályát vesztette. Az épület minden fizető használójának, akiket valaha szerződés kötött a lakásukhoz és fizették a régi tartozásaikat, a törvény értelmében más lakásokat biztosítottak, sőt még azoknak is, akik csak utólagosan fizettek. A többi eredeti szerződés nélküli nem fizető lakos, illetőleg azon használók számára, akik jogtalanul foglalták el a lakásokat, a város nem tartozik új lakások biztosításával,” közölte a város szóvivője, Linda Šnajdárová.

Elmondása alapján, a lakáshasználókat ismételten felszólították a lakások kiürítésére és elhagyására. „A lakók figyelmeztetve voltak az épület használatával összefüggő életveszélyes kockázatokra” – emelte ki. „Az asszanáció oka az épületek súlyosan balesetveszélyes állapotában keresendő, melyek romlott statikái már a súlyosan károsodott tartórendszert is engedni látják,” – állapította meg a szóvivő. Az épületek asszanációjára a városi költségvetésből összesen 120 ezer euró volt kimérve és még ezen az éven sort kell rá keríteni.