A lépcsőházi kornyika a kassai magyar iskola egy sajátos rendezvénye. Valójában 2007-ben találták ki. Jóllehet ez a frappáns elnevezés teljesen mást takar, mint amit a kornyikál igéről a Magyar értelmező kéziszótár – egyébként teljesen jogosan – így fogalmaz meg: „Kellemetlen hangon, gyakran elnyújtva énekel.“ Nos, ebben a suliban a cél egyáltalán nem az ilyen hangzással való figyelemfelkeltés, vagy visszaélés szándéka volt. Éppen az ellenkezője: spontán eszközökkel beavatás a karéneklés szépségeibe. Mindezt pedig úgy csinálták, hogy az utolsó óra után, amikor a gyerekekért már jöttek a szülők és az osztályokból is elindultak a diákok kifelé, az énekkar tagjai közül többen lazán megálltak a lépcsőn, mások a korláthoz támaszkodtak – és énekelni kezdtek. A karnagyuk időnként megállította őket, elmagyarázta, hogy min, hol kell javítaniuk. Látva-hallva a változást egyre többen álltak meg mellettük. A kórusvezető érdekesen kezdett beszélni a zeneszerzőről, a választott művéről. Ekkor már a szülők is felbátorodtak, kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatosan. Hirtelenjében mindenki részese lett ennek a váratlan eseménynek – és már a saját bőrükön érezték, hogy mennyire igazságtalanok voltak, amikor a karéneklést haszontalan kornyikálásnak gondolták. Ennek a kezdeményezésnek tehát nagy sikere volt. Most már el is várják, hogy minden évben legyen lépcsőházi kornyika!

Mind e mellett természetesen azt is ki kell emelnünk, hogy a kórusmozgalomnak a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában kis híján fél évszázados múltja van. A Csengettyű gyermekkórust 48 éve alapította Homolya Éva énektanár. A kórus napjainkra már három kórussá duzzadt, akik nemcsak Kassa zenei életének aktív szereplői, hanem bemutatkoznak az ország más településein, illetve külföldön is.

Az iskolában már hagyománnyá vált, hogy advent utolsó napjaiban, valamint a tanév végének közeledtével kórusmuzsika tölti be a Márai Gimi lépcsőházát, ahol szokás szerint az iskola nagysikerű és már a határon túl is jól ismert kórusai lépnek fel: a Kicsinyek kórusa, a Csengettyű gyermekkórus és az Ifjúsági Vegyeskar, amelyekben az alapiskola és gimnázium minden korosztálya képviselteti magát – a kis elsőstől egészen a végzős gimnazistáig, sőt az egyetemisták is szívesen visszajárnak ide énekelni.

A kórusok az év folyamán heti rendszerességgel gyakorolnak, aminek eredményeként színvonalas és színes repertoárt állítottak össze.  Többé-kevésbé az elmúlt félév alatt elsajátított műsorukat mutatják be iskolatársaiknak, szüleiknek és a zenebarátoknak. Kemény munkájuknak az idén is megvolt az eredménye. Számos színvonalas kulturális eseményen, fesztiválon és kórusversenyen vettek részt. Az idei legnagyobb sikerük, hogy a Csengettyű kórus és az Ifjúsági Vegyeskar az egri „Éneklő Ifjúság“ nemzetközi kórusfesztiválon „arany diplomás“ minősítést nyert. A koncert most kivételesen nem a lépcsőházban, hanem a tornateremben került megrendezésre, mert az idén először pécsi vendégkórus is fellépett a Kornyikán.

A zsúfolásig megtelt tornateremben a Kornyika elnevezésű rendezvényt Csurkó Éva igazgatónő nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent szülőket, nagyszülőket, diákokat és a vendégeket. A megnyitó után elsőként a Velkey Mária vezette Kicsinyek Kórusa mutatkozott be magyarbődi népdalokkal és gyermekdal-feldolgozásokkal.

Ezután a nagyobbak, a Csengettyű gyermekkórus lépett fel Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia kórusvezetők irányításával. Tőlük többek között Balázs Árpád, Kocsár Miklós és Karai József kórusműveit hallottuk. Ezt követte a Pécsi Mátyás Király Utcai Alapiskola Nagykórusa Módos Anita vezetésével, akik széki népdalcsokrot, valamint Karai, Caccini és Kodály kórusműveket hoztak magukkal, sőt bemutatkozott a Pécsi Napraforgó tánccsoport néhány tagja is, akik szatmári táncokat táncoltak.

A pécsiek záró számukban színpadra invitálták a kassaiakat is, és közösen énekelték el Balázs Árpád „Bodzavirág“ című kórusművét, amelyet a széles közönség már bizonyára jól ismer a Mindenki című Oscar-díjas magyar kisfilmből. A két kórus profizmusáról árulkodott az is, hogy soha együtt nem próbáltak, mégis zökkenőmentesen adták elő a művet.

Végezetül a Kekeňák Szilvia és Ferencei Andrea vezette Ifjúsági Vegyeskar lépett színpadra, akik először régi zenével – motettával, madrigállal, majd könnyűzenei átiratokkal varázsolták el a közönséget.  A hangverseny végén, ahogyan azt már megszokhattuk, a Csengettyű kórus és az Ifjúsági Vegyeskar közösen énekelt és táncolt.

Igazi különleges csemegében lehetett részünk a Kornyikán. Megtapasztaltuk, hogyan köt össze egy közösséget a közös éneklés öröme, a csapatszellem, a jó hangulat és az igényes munka.

Tóth Mónika
/fotók: Szabó Anita/